logo F1online.skF1online.sk

Sainz: Na normálnych tratiach bude Red Bull opäť favoritom, ale nebude dominovať

Carlos Sainz
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala5. 6. 2024

Keby sa Ferrari podarilo dostať na úroveň Red Bullu aj na okruhoch, ktoré sa považujú za “normálne”, boj o majstrovský titul by bol zrazu viac než len reálny. Carlos Sainz vždy sníval o tom, že sa raz do takej pozície dostane, no “zdravý rozum” mu hovorí, že červení býci budú na bežných tratiach stále favoritom.

Miami, Imola, Monako. Na týchto troch okruhoch už Red Bull nemal takú výhodu, na akú sme boli zvyknutí. Helmut Marko sa však nechal počuť, že to ešte nemusí nič znamenať a monopost RB20 bude mať skutočný problém, ak nebude vpredu v Barcelone. Okruh Catalunya je oveľa reprezentatívnejší a považuje sa za takmer dokonalé miesto na testovanie áut.

“Môj zdravý rozum mi hovorí, že na normálnych tratiach bude Red Bull opäť favoritom,” zamyslel sa Carlos Sainz. “Dúfajme, že to už nebude dominancia, na akú sme boli zvyknutí, ale favoritmi budú. Nasledovať bude veľmi tesný súboj medzi nami a McLarenom. Myslím si, že všetky tri tímy sú na veľmi podobnej úrovni.”

Víkend v Kanade sa medzi “normálne” ešte nedá zaradiť. Na ostrove Notre Dame sú dôležité prejazdy obrubníkmi a navyše je pripravený úplne nový asfalt, ktorý je sám osebe veľkou neznámou.

“Myslím si, že my vo Ferrari budeme mať svoje šance. McLaren bude mať svoje šance. Keď však hovorím o normálnych tratiach, narážam tým na Barcelonu. Kanada je dosť špecifická, ale Barcelonu či akúkoľvek európsku trať považujem za štandardnú,” pokračoval španielsky pretekár. “Red Bull tam bude favoritom, ale nemyslím si, že bude dominovať ako kedysi.”

“To sú skvelé správy pre šampionát. Byť v kvalifikácii na dosah jednej-dvoch desatín sa oplatí, pretože aj keď sú favoriti, chyby si nemôžu dovoliť. V takej chvíli môže z toho vyťažiť Ferrari a McLaren. V podobnej pozícii sme mohli byť aj v Bahrajne, ale nik vtedy nebol nablízku,” pripomenul úvodné podujatie roka, ktoré by pri súčasnom rozložení síl malo oveľa zaujímavejší priebeh.

Carlos Sainz zhodnotil, že na normálnych okruhoch má Red Bull náskok “jednej alebo dvoch desatiniek”. McLaren je zas o polovicu desatiny popredu. Preto budú dôležité aj najmenšie vylepšenia monopostov.

Zároveň je to najmenšia strata na Red Bull za veľmi dlhý čas. “V konštruktéroch na Red Bull strácame 24 bodov a vidíte, čo sa stane, keď ich dostaneme pod tlak. Max spravil v druhom výjazde v Q3 chybu, Checo vypadol už v Q1. My len musíme byť pripravení ukázať, že takéto veci sa môžu stať aj Red Bullu.”

Súvisiace články

Diskusia