logo F1online.skF1online.sk

Sainz vysvetlil pneumatikovú voľbu: Videli sme prehánku

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala9. 6. 2024

Tábor Ferrari sa po víťazstve v Monaku už pomaly začínal chystať na boj o majstrovský titul, no hneď v Kanade Maranello svojim fanúšikom pripomenulo, že je to Ferrari. Taliansky tím napohľad nepochopiteľne nasadil na záver Q2 použité pneumatiky a aj z tohto titulu napokon nepostúpil do bojov o pole position. Carlos Sainz má jedno vysvetlenie.

Keď vypadne pilot z top tímu v prvej alebo v druhej časti kvalifikácie, je to zlé. Keď však vypadnú obaja, je to hotová pohroma. Niečo také sa “podarilo” Scuderii v sobotu. Charles Leclerc a Carlos Sainz obsadili len jedenáste a dvanáste miesto. Brána do Q3 sa im v okamihu zabuchla.

“Chýbala nám priľnavosť,” popísal problémy monopostu SF-24 Carlos Sainz. To isté auto Charles Leclerc v piatok označil za “konkurencieschopné vo všetkých podmienkach”.

Druhá časť kvalifikácie však tomu nenasvedčoval. “Keby sme všetko spravili perfektne a nasadili nové mäkké pneumatiky na konci a nie na začiatku, potenciálne by sme mohli… Keby som mal čistejší prejazd poslednou zákrutou, dnes možno Q3 bolo možné dosiahnuť.”

“Realita je však taká, že to bolo celý deň príliš tesné. Znamená to, že keď veci v Q2 nespravíte perfektne, tak vypadnete, čo nie je pozícia, v ktorej by Ferrari chcelo byť,” neskrýval sklamanie španielsky pretekár.

Disponuje Ferrari vôbec vysvetlením, prečo v rozhodujúcich chvíľach siahlo po použitej mäkkej zmesi? Carlos Sainz priblížil, ako uvažoval boxový múrik. “Videli sme, že prichádza prehánka. Mysleli sme si, že trať by mohla byť rýchlejšia na začiatku ako v druhej polovici.”

“Tak či onak, keby sme na inej trati obuli na začiatku nové pneumatiky, aj tak by sme postúpili do Q3 a bojovali o pole position. Keď však takéto detaily neurobíte perfektne a nemáte rýchle auto, tak vás to dobehne,” pripomenul nie celkom oslnivé tempo.

Podľa Charlesa Leclerca si Ferrari odkladalo jednu sadu softov na tretiu časť kvalifikácie. Keby po nej siahlo, do Q3 by zrejme postúpilo. Stratégovia však chceli mať na záverečné pokusy odložené dve čerstvé pneumatikové sady (jednu čerstvú sadu dostáva TOP10 automaticky).

Raz darmo, niekedy je lepší vrabec v hrsti… ale po vojne je každý generál.

Súvisiace články

Diskusia