logo F1online.skF1online.sk

Hororový víkend Ferrari: Auto nebolo stopercentné a došlo k chybám, hovorí Sainz

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 6. 2024

Ferrari opúšťa Kanadu bez jediného bodu, čo sa, mimochodom, stalo naposledy na Veľkej cene Austrálie 2023, keď Charles Leclerc vypadol po incidente v prvom kole a Carlos Sainz po incidente pri divokom reštarte pretekov dostal penalizáciu. Takýto výbuch nečakal po víťazstve v Monaku absolútne nikto a Ferrari postrácalo v Montreale body, ktoré sa na konci sezóny môžu ukázať ako rozhodujúce. Podľa pilota stajne Carlosa Sainza to však bol dôsledok slabých výkonov monopostu v priebehu celého víkendu.

Veľmi by nás zaujímalo, aké závery vyvodí Ferrari po takom hororovom víkende. Čo sa vlastne pokazilo? Možno sa to ani nikdy nedozvieme, ale isté je, že tím zaplatil obrovskú cenu za svoje trápenie. Táto trať pritom mala byť k Scuderii pomerne prívetivá.

Pomalé zákruty a dlhé rovinky tentokrát nehrali v prospech Ferrari. Bol za tým nový povrch, počasie, teploty alebo niečo ďalšie? To nevieme a možno sa to ani nedozvieme, ale vo Ferrari to musia zistiť a napraviť, pretože sezóna sa nám nesmierne vyrovnáva a úspešný víkend v Monaku môže byť čoskoro len bezcennou spomienkou.

V Kanade sa trápili obaja piloti, takže to nebude náhoda. Carlos Sainz trčal celé preteky uviaznutý niekde v hĺbke poľa, ale ako sám hovorí, všetko to bol prostý dôsledok celkovej výkonnosti tento víkend. „Došlo k množstvu kontaktov, takže sa musím pozrieť, či som mal poškodenia, ktoré ovplyvnili našu rýchlosť. Isté je len to, že počas celého dňa sme nemali tempo a neboli sme konkurencieschopní,“ povedal po pretekoch Sainz pre televíziu Sky.

„Ako tím to určite musíme zanalyzovať a pochopiť, pretože je to dosť frustrujúce, keď po najlepšom víkende v sezóne príde ten najhorší. Taká je však dnešná Formula 1. Musíme sa pozrieť, čo stojí za týmito výkyvmi výkonnosti a vzísť z toho silnejší,“ povedal španielsky pretekár.

Piloti Ferrari zneli po celý víkend veľmi zvláštne. Ak si odmyslíme očividnú frustráciu, ktorá je pri takýchto výsledkoch pochopiteľná, zdalo sa, že ich najviac sklamala neznalosť problému. Scuderia tento víkend nejaký mala, ale aký?

Na túto otázku nedal po sobote ani po nedeli odpoveď ani jeden z pilotov Scuderie. „Pravda je taká, že to zatiaľ nevieme,“ skonštatoval Sainz. „Nemali sme čas na analýzu a vyvodenie záverov. Máme pred sebou týždeň, aby sme na to prišli pred pretekmi v Barcelone.“

Chvíľu to vyzeralo, že Ferrari si z Kanady odnesie aspoň nejaké body. Carlos sa v závere pretekov zaradil do vláčika a keby sa mu podarilo prebiť dopredu, mohol získať aspoň štyri body za ôsme miesto. Aj keď Ferrari nebolo v Kanade v bohvieakej forme, minimálne na RB či Alpiny to malo s prehľadom stačiť.

Sainzova ofenzíva však mala krátke trvanie. V šiestej zákrute dostal hodiny a ako sa točil, zostrelil (možno svojho budúceho tímového kolegu) Alexa Albona. Pre oboch sa preteky skončili a pre Ferrari to bola príhodná bodka za víkendom, na ktorý nebude tím spomínať v dobrom.

„Jazdecká chyba z mojej strany,“ skonštatoval Sainz. „Začal som riskovať, pretože na suchej trati sme boli o trošičku konkurencieschopnejší. Prišla šanca na nejaké body, ak zariskujem a predbehnem pár súperov s využitím našich silných stránok. Nakoniec som za to zaplatil, čo je ďalší znak týchto problémov. Ak tlačíte až príliš, necítite veľkú sebadôveru a auto nie je stopercentné, tak vás to vyjde draho.“

Súvisiace články

Diskusia