logo F1online.skF1online.sk

Ako jazdiť bez zavesenia: Nemôžem využívať obrubníky, hovorí frustrovaný Verstappen

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 5. 2024

Chvíľku to vyzeralo, že by Red Bull mohol vstať z mŕtvych podobne ako v Imole. Na konci Q2 držal jeho monopost krok s najlepšími a zdalo sa, že prehovorí do bitky o prvý rad, ale v Q3 sa predsa len prejavili obmedzenia monopostu RB20. Jeho kapitán Max Verstappen po chybe v poslednom pokuse odštartuje zo šiesteho miesta.

Sergio Pérez sa absolútne nedokázal popasovať s nástrahami okruhu a slabinami svojho auta. V jeho rukách vyzeral Red Bull ako monopost zo stredu poľa. Naopak, zdalo sa, že Max Verstappen z neho dokáže dostať viac, než v ňom v skutočnosti je. V Q1 a v Q2 vyzeral konkurencieschopne, ale v Q3 spadol po chybe v záverečnom pokuse na šieste miesto.

„Nie som sklamaný zo šiesteho miesta, som sklamaný z našej výkonnosti, ktorá bola po celý víkend… nuž, nie som prekvapený, pretože som vedel o našich obmedzeniach pred týmto víkendom. Bolo to hrozné, nemôžem jazdiť po obrubníkoch. V skutočnosti je to ako jazda na motokáre bez zavesenia a bez tlmičov,“ povedal Verstappen frustrovane pre televíziu Sky.

„Bolo to pre nás ťažké. Cítil som sa veľmi komfortne v rýchlych zákrutách, aspoň to bolo príjemné, ale v tých pomalých sme až príliš strácali. V rýchlych zákrutách sa dokážete posunúť, ale v pomalých sme strácali až príliš veľa času a auto veľmi poskakovalo,“ dodal Verstappen.

Red Bull o týchto skutočnostiach vedel už pred sezónou a jednoducho urobil strategické rozhodnutie. Problémy na okruhoch ako Monako, Baku či Singapur vymenil za absolútnu dominanciu v Suzuke či Silverstone. Súperom sa tak otvárajú vrátka pred zvyškom sezóny. „Čaká nás ešte pár okruhov, ktoré sú hrboľaté a potrebujete tam využívať obrubníky. Je to obmedzenie nášho auta,“ vysvetlil Max.

Je zrejmé, že po štarte zo šiesteho miesta a so slabinami monopostu RB20 nebude Verstappen najväčším favoritom. S Pérezom ďaleko vzadu očakávame, že sa Ferrari a McLaren výrazne dotiahnu v Pohári konštruktérov. Pripomíname, že Red Bull má momentálne náskok 56 bodov na Scuderiu. To je nateraz pomerne komfortná pozícia, ale o tú môže stajňa z Milton Keynes v po nedeli ľahko prísť.

„Ak to budú priamočiare preteky, tak toho nemôžete urobiť veľa. Súčasné autá sú príliš široké a príliš veľké, takže sa nedá predbiehať. Pokúsime sa udržať súperov pred nami. Nemáme najrýchlejšie auto. Nie je to tak, že by sme boli mimo našu reálnu pozíciu. Nemáme ani lepšie tempo. Uvidíme, čo sa stane, ale nemôžeme toho urobiť veľa,“ zopakoval Verstappen o svojich vyhliadkach pred nedeľnými pretekmi.

Súvisiace články

Diskusia