logo F1online.skF1online.sk

Verstappen nechce viac takých pretekov: Je to príliš stresujúce

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 6. 2024

Veľká cena Kanady priniesla rozhodne najvzrušujúcejšie preteky v tejto sezóne. Aj keď sa pri pohľade na víťaza zdá, že pokračuje dominancia jedného muža, nedeľné dianie na trati rozhodne nebolo jednostrannou záležitosťou. Max Verstappen si svoj triumf musel vydrieť a sám priznáva, že aj na jeho vkus to boli príliš stresujúce preteky.

Od jazdcov sa veľa napočúvame, že jazda na vode je vzrušujúca a zábavná. Stavíme sa však, že keby sme mali 24 mokrých pretekov, potrebovali by po sezóne poriadne dlhú dovolenku. Potvrdil to v podstate aj Max Verstappen, ktorý nedávno prehlásil, že najviac ho baví vyhrávať o 20 sekúnd. V Kanade si to však musel vybojovať a sám priznal, že by nebolo príjemné, keby takéto preteky zažíval každý víkend.

„Je ľahké urobiť chybu, najmä keď ste na intermediálkach, ktoré sa v podstate zodrú na sliky. Môžete veľmi ľahko vyletieť, pretože aj keď trať vysychala, v niektorých zákrutách bolo príliš veľa vody na hladké gumy. Preto to bolo také náročné,“ povedal Verstappen po kanadskom víťazstve.

„Áno, z času na čas sú takéto preteky veľmi zábavné. Nechcete ich príliš často, pretože je to príliš stresujúce. Dnes som sa však dobre pobavil,“ dodal Max.

Tím mu podal pomocnú ruku a pridala sa aj šťastena, ktorá ho pri prvom výjazde bezpečnostného vozidla poslala do vedenia, ktoré už do konca pretekov nepustil. Taký je však motoršport a Verstappen pripomenul, že v Miami to zas pomohlo Landovi Norrisovi. „Samozrejme, niekedy vám to pomôže a niekedy to ide proti vám. Teraz je v tomto smere stav 1:1. Je to súčasť motoršportu,“ povedal Max.

Aj keď okruh v Montreale nie je šitý na mieru monopostu RB20, trojnásobný majster sveta tu dokázal vyhrať. Nešlo to však vôbec hladko a problémy sa mu nevyhli ani v nedeľu. „Posledných pár pretekov bolo dosť náročných. Aj tu sme mali v priebehu celého víkendu množstvo problémov. Teraz potrebujeme o niečo čistejšie tri dni. Aj dnes sme sa trápili s hrboľmi a obrubníkmi. Máme teda na čom zapracovať a ak to dostaneme pod kontrolu, auto má v tomto smere obrovský priestor na zlepšenie,“ odkázal Verstappen.

Práve obrubníky dávali fanúšikom McLarenu a Mercedesu nádej v záverečnej fáze pretekov, keď sa Max posťažoval, že je nemožné ich využívať. To v Kanade znamená nemalú časovú stratu, ale súperi to v tomto prípade nedokázali využiť. Verstappen ich nepotešil ani vyhlásením, že Red Bull môže tento problém vyriešiť bez toho, aby ohrozil silné stránky monopostu.

„Naozaj si myslím, že to môžeme vyriešiť bez toho, aby sme ovplyvnili akúkoľvek inú časť auta,“ vyhlásil Max. „Vieme, že je to naša slabina; tiež viem, že na tom naplno pracujeme, aby sme sa to pokúsili napraviť, pretože sa naozaj zdá, že nás to v súčasnosti veľmi obmedzuje.“

„Samozrejme, teším sa na okruhy, na ktorých nebudú hrbole a obrubníky predstavovať taký dôležitý faktor. Niektoré tímy sú na určitých tratiach silnejšie, vďaka čomu je to ešte vzrušujúcejšie,“ dodal Verstappen.

Súvisiace články

Diskusia