logo F1online.skF1online.sk

Leclerc to dokázal! Na domácej trati odštartuje z pole position

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 5. 2024

Charles Leclerc má monackú pole position! Aj keď to po voľných tréningoch každý očakával, kvalifikácia nebola úplne jednostranná. Až v záverečnej Q3 zaradil monacký pretekár vyšší prevodový stupeň a bol v oboch pokusoch najrýchlejší. Na domácej pôde tak získal po tretíkrát nesmierne cennú pole position a v nedeľu chce ukončiť čakanie na víťazstvo v Monaku.

Už od prvej časti kvalifikácie to bol nesmierne intenzívny boj plný neistoty a prekvapení. Nikto nemal nič isté a na vlastnej koži sa o tom už v Q1 presvedčili Sergio Pérez a Fernando Alonso. Obaja senzačne vypadli už v prvej časti kvalifikácie. Španielsky matador odštartuje v nedeľu zo šestnásteho a Sergio Pérez dokonca z beznádejného osemnásteho miesta. Nezdalo sa pritom, že by narazil na premávku, alebo ho inak ovplyvnili vonkajšie faktory.

Spolu s Alonsom a Pérezom vypadli v Q1 Sargeant, Bottas a Čou.

V Q2 sme sa už väčších prekvapení nedočkali. Najväčšou otázkou zostávalo, kto zaplní uvoľnené miesta v Q3 po vypadnutiach Alonsa a Péreza. Nedokázal to Lance Stroll, ktorý potvrdil upadajúcu formu Aston Martinu štrnástym miestom. Zo svojho tieňa nevystúpili ani Ocon, Hülkenberg, Ricciardo a Magnussen.

Naopak, spokojnosťou sršil po Q2 piaty Pierre Gasly. Radovali sa aj Júki Cunoda a Alex Albon. Obaja uštedrili ďalšie kruté porážky svojím tímovým kolegom a odštartujú z najlepšej desiatky, čo je ideálna východzia pozícia na body v nedeľných pretekoch.

Kvalifikačné dianie vyvrcholilo v Q3. Najväčšou otázkou bolo, či Charles Leclerc dokáže potvrdiť svoju nadvládu z voľných tréningov. Prvá a druhá časť kvalifikácie nenaznačovali, že Leclerc pokračuje v dominancii, ale ten ukončil akékoľvek pochybnosti už v prvom kvalifikačnom pokuse, keď sa ujal vedenia veľmi tesne pred Oscarom Piastrim.

Domáci miláčik v druhom pokuse ešte zveľadil svoje vedenie a na tento čas už nikto nemal nárok. Leclerc tak získal nesmierne cennú pole position s náskokom 154 tisícin sekundy pred Piastrim a 248 tisícin pred tretím Sainzom. Španielsky pretekár nie je v Monaku v najlepšej forme a tretie miesto je vlastne celkom solídny úspech, aj keď prvá a druhá priečka by dostali Ferrari do absolútne luxusnej pozície.

Štvrtý odštartuje Lando Norris piaty George Russell a šiesty Max Verstappen. Holandský pretekár sa zdal byť v kvalifikácii v dobrej forme, možno dokonca útočil na prvý rad, ale chyba v záverečnom pokuse, keď trafil múr v zákrute Sainte Devote, znamenala, že posledný pokus zabalil.

Najlepšiu desiatku doplnili Hamilton, Cunoda, Albon a Gasly.

Preteky odštartujú v nedeľu o 15:00.

tables.undefined - VC 2024

logo McLaren
Oscar Piastri
logo Ferrari
Charles Leclerc
logo Ferrari
Carlos Sainz
Pilot
1.
Charles Leclerc
2.
Oscar Piastri
3.
Carlos Sainz
4.
Lando Norris
5.
George Russell
6.
Max Verstappen
7.
Lewis Hamilton
8.
Júki Cunoda
9.
Alex Albon
10.
Pierre Gasly
11.
Esteban Ocon
12.
Daniel Ricciardo
13.
Lance Stroll
14.
Fernando Alonso
15.
Logan Sargeant
16.
Sergio Pérez
17.
Valtteri Bottas
18.
Kuan-jü Čou
19.
Nico Hülkenberg
20.
Kevin Magnussen

Live

Súvisiace články

Diskusia