logo F1online.skF1online.sk

Leclerc bez väčších problémov opanoval aj tretí voľný tréning

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 5. 2024

Ferrari potvrdzuje svoju piatkovú formu, alebo by sme mali skôr povedať, že Charles Leclerc potvrdzuje svoju piatkovú formu. Domáci miláčik sa s upretým pohľadom pozerá na najvyšší stupienok a nenecháva sa ničím rozptýliť. Skvelý výkon predviedol aj v treťom tréningu.

Vysoké teploty asfaltu v poludňajšom slnku prinútili tímy, aby so svojím výjazdom na trať vyčkávali. Medzi výnimky patril Valtteri Bottas, ktorý to však prehnal v sekcii za bazénom, škrtol o múr a zlomil pravé predné zavesenie. Fínsky pretekár sa snažil dostať do boxov po troch kolesách, ale jeho snaha bola márna a prenechal to traťovým komisárom.

Po krátkych červených vlajkách sme videli hromadný výjazd na trať. Asi 45 minút to bolo o hustej premávke, blokovaní súperov, rozčúlených vysielačkách a dominancii Charlesa Leclerca. Domáci pretekár zajazdil pomerne skoro najrýchlejší čas, postupne ho vylepšoval a nepustil do čela žiadneho súpera.

V istom okamihu bol jeho náskok na čele až šesť(!) desatín sekundy, čo je na trati o polovičnej dĺžke v porovnaní so Spa priam priepastný rozdiel. Iróniou osudu sa v tom čase nachádzal na druhom mieste Carlos Sainz, ktorý zrejme ani v sobotu nenašiel dostatok sebadôvery. Nakoniec ho súperi postupne odsunuli až na siedme miesto.

V záverečných minútach vytiahli mnohé tímy z garáží ešte jednu čerstvú sadu mäkkých pneumatík. Blysol sa najmä Max Verstappen, ktorý sa zaradil na druhé miesto. Zdalo by sa, že Red Bullu sa opäť podarilo vyhrabať z piatkových problémov, ale máme pocit, že za týmto časom je skôr Maxova jazdecká genialita, nie schopnosti Red Bullu.

„Keď odjazdím viac kôl ako toto, tak skončím v *** plote!“ zvolal Verstappen do vysielačky, ktorý na to v záverečnom pokuse zjavne tlačil ako zmyslov zbavený. Potvrdil to v podstate aj jeho tímový kolega Sergio Pérez. Ten svoje piate miesto okomentoval slovami: „Máme veľa práce. Auto je úplne stratené.“

Čakáme teda vyrovnanú kvalifikáciu. Mercedes potvrdil svoju piatkovú formu tretím miestom Lewisa Hamiltona, McLaren svoju nepredvídateľnosť na tejto trati zas štvrtým miestom Oscara Piastriho. Na Charlesovi Leclercovi ako najväčšom favoritovi dňa to však nič nemení.

Počkáme si zároveň na výsledky niektorých vyšetrovaní. Ako prvý sa ku komisárom dostal prípad Kevina Magnussena, ktorý však bol tentoraz obeťou blokovania zo strany Nica Hülkenberga a Júkiho Cunodu v tuneli. Druhé vyšetrovanie sa týka incidentu medzi Georgeom Russellom a Landom Norrisom na výjazde z tunela.

Kvalifikácia je na programe od 16:00.

tables.undefined - VC 2024

logo Red Bull
Max Verstappen
logo Ferrari
Charles Leclerc
logo Mercedes
Lewis Hamilton
Pilot
1.
Charles Leclerc
2.
Max Verstappen
3.
Lewis Hamilton
4.
Oscar Piastri
5.
Sergio Pérez
6.
George Russell
7.
Carlos Sainz
8.
Lando Norris
9.
Júki Cunoda
10.
Fernando Alonso
11.
Pierre Gasly
12.
Alex Albon
13.
Nico Hülkenberg
14.
Kevin Magnussen
15.
Lance Stroll
16.
Esteban Ocon
17.
Logan Sargeant
18.
Daniel Ricciardo
19.
Kuan-jü Čou
20.
Valtteri Bottas

Live

Súvisiace články

Diskusia