logo F1online.skF1online.sk

Leclerc upokojuje rozruch okolo motora Ferrari: Môžeme to zmeniť

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 5. 2024

Tajomné vyhlásenie Charlesa Leclerca po pretekoch v Imole vyvolalo dohady o pohonnej jednotke Ferrari. Samozrejme, tá nebude v Monaku rozhodujúcim činiteľom, ale v takej Kanade už áno. Pred domácim víkendom však Leclerc ubezpečil, že hovoril o manažovaní pohonnej jednotky, nie o jej nedostatočnom výkone.

V ostatných rokoch sa neobjavili žiadne veľké obavy, že by pohonná jednotka Ferrari strácala na Hondu či Mercedes. Tím mal problémy v rokoch 2020 a 2021 po kontroverzii a utajenej dohode s FIA, ale motorové oddelenie v Maranelle zabralo a po roku 2022 sa najväčšie starosti Ferrari týkali spoľahlivosti, nie výkonnosti.

Aj to však tím vyriešil a vlani nezaznamenal jediné odstúpenie pre poruchu pohonnej jednotky (jedinou škvrnou boli preteky v Katare, do ktorých neodštartoval Carlos Sainz pre únik paliva). Napohľad sa teda zdá, že Ferrari sa nemá čoho obávať, ale po VC Emilia Romagna vyriekol Charles Leclerc nasledujúce slová: „Všetko sme stratili na rovinkách. Oni robia niečo čudné s energiou, teda po motorovej stránke. To platí pre McLaren aj pre Red Bull. Musíme to preskúmať, ale nie je to nič, čo by sa nedalo zmeniť,“ povedal Monačan minulý víkend.

Neprekvapí, že v priebehu štvrtkových tlačových povinností dostal Leclerc otázku aj na túto tému. Verejnosť však ubezpečil, že motor Ferrari je v úplnom poriadku. „Nie, nerobí nám to starosti,“ odpovedal Monačan na otázku, či sa obáva o výkonnosť svojej pohonnej jednotky pred domácimi pretekmi.

„Samozrejme, že sme to trochu videli v posledných pretekoch; takisto sme to trochu videli v Džidde. Myslím si, že je to skôr o tom, ako všetko manažujeme. Nie je to vytesané do kameňa a určite to môžeme zmeniť v krátkodobom horizonte. Musíme sa na to pozrieť, ale nie je to nič zásadné,“ ubezpečil Leclerc.

Stále tak zostáva trochu záhadou, o čo vlastne ide. Musíme sa uspokojiť s vysvetlením, že Ferrari to preskúma a napraví. Okrem toho, v Monaku nie je výkon pohonnej jednotky taký zásadný, takže túto diskusiu asi môžeme odložiť do Kanady.

„Zdá sa, že v Imole na tom boli Red Bull a McLaren lepšie. Stratili sme tým trochu času, takže sa na to musíme pozrieť. Nemyslím si, že tu v Monaku to bude taký rozdiel. Tu je situácia veľmi odlišná. Po zvyšok sezóny to však nemusí platiť. Vykonali sme hĺbkovú analýzu a som si istý, že to zlepšíme,“ ubezpečil Leclerc.

Súvisiace články

Diskusia