logo F1online.skF1online.sk

Chápem Leclercovu frustráciu. Trápilo by ma, keby nebol frustrovaný, hovorí Vasseur

Charles Leclerc
© SF Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala12. 6. 2024

Obrovská sklamanie Charlesa Leclerca bolo cítiť v sobotu, ale v nedeľu nabralo úplne iné rozmery. Frédéric Vasseur svojmu jazdcovi a jeho frustrácii rozumie a schvaľuje ju. Viac by ho trápilo, keby Monačan nad tým všetkým len rezignovane mávol rukou.

Prvý stint sa v prípade Charlesa Leclerca vyvíjal katastrofálne. Pohonná jednotka mala v podstate už od štartu pretekov problémy a Monačan mal čo robiť, aby si vôbec udržal svoju pozíciu. O predbiehaní nemohlo byť ani reči. Tím ho však stále povzbudzoval a v zákulisí hľadal riešenie. Keď ho našiel, bolo už neskoro, pretože Leclerc musel stráviť viac ako 20 sekúnd pri svojich mechanikoch. Reštart všetkých systémov pohonnej jednotky chvíľu trvá…

“Keď sedíte v aute, bojujete so skupinkou a strácate 10 alebo 15 km/h, nemáte žiadnu šancu niekoho predbehnúť a inžinieri vám hovoria, že vám chýba nejakých 80 koní, tak dokonale rozumiem tomu, že nájsť v takej situácii motiváciu je ťažké,” súcití s Charlesom Leclercom Frédéric Vasseur. “Viete, že ste v Kanade a s takým deficitom nikoho nepredbehnete. Ja dokonale chápem jeho frustráciu. Robilo by mi starosti, keby za takých okolností nebol frustrovaný.”

Ešte väčším sklamaním by bolo, keby musel pre tieto problémy nasadiť ďalší agregát. Pohonná jednotka ako taká by však mala byť v poriadku, informovali talianske zdroje. Podľa prvotných informácií totiž problém nesúvisel priamo s ňou, ale s jej riadením. Šéf tímu však bezprostredne po víkende nevedel poskytnúť viac detailov, keďže najskôr musia všetko podrobne preskúmať technici v Maranelle.

“Ešte detaily nepoznám, na to je skoro. Nejde však o samotný motor, ide skôr o riadenie motora. Preto sme museli pohonnú jednotku celkom vypnúť,” poznamenal šéf tímu, ktorému sa po reštarte pohonnej jednotky podarilo pokračovať v normálnom režime. So stratou celého kola, na mokrej trati a s pneumatikami do sucha to však už nemalo zmysel.

Vasseur sa nebojí, že by sa takáto veľká cena mala zopakovať. “Niekedy môžete mať pocit, že nič vám nevychádza a všetko ide proti vám, ale to nezmení náš prístup. Spolu s jazdcami pracujeme ako tím v dobrom aj v zlom. Rovnako pristúpime aj k ďalšiemu víkendu. Budeme pracovať spoločne, ale nebojím sa podobného víkendu. Taký je motoršport.”

Súvisiace články

Diskusia