logo F1online.skF1online.sk

Prečo Leclerc klamal otcovi na smrteľnej posteli? Vedel som, že mu zostáva len pár dní života

Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 6. 2024

Príbeh Charlesa Leclerca patrí v modernej Formule 1 k tým najsrdcervúcejším. Ešte ako chalan prišiel o dvoch zo svojich najbližších – otca Hervého a krstného otca Julesa Bianchiho. Jeho slávne víťazstvo na domácej trati vyvolalo spomienky aj na týchto dvoch nesmierne dôležitých mužov, ktorí sa jeho veľkého triumfu nedožili, ale bez nich by nikdy nemal šancu oň zabojovať.

Dokonalo to zhrnul komentátor F1 TV Alex Jacques, ktorého monológ v poslednom kole Veľkej ceny Monaka obletel svet. „Jeho kariéra bola na konci, nebyť zásahu zosnulého Julesa Bianchiho, ktorý povedal Ferrari: ‚Musíte vziať tohto chlapca, musíte sa postarať, že to dotiahne až do Formuly 1.‘ A aký to bol dar! V roku 2017 prišiel Charles Leclerc o otca, ktorému pár dní pred smrťou povedal nevinnú lož, že sa dostal do Formuly 1 a podpísal zmluvu. Vtedy to nebola pravda, ale svojou jazdou to nakoniec uskutočnil. Pozrite, ako sa chopil príležitosti. Tribúny, ktoré videl budovať ako dieťa, teraz vstávajú preňho a prvýkrát za 93 rokov vyhráva tieto slávne preteky jeden z nich.“

Tento kúsok si zaiste budeme pripomínať rok čo rok a každé slovko v monológu komentátora Formuly 1 je čistá pravda. Charlesov otec Hervé a krstný otec Jules Bianchi patria k ľuďom, ktorí sa najviac zaslúžili o úspešnú cestu ich syna až do F1. Niet preto divu, že si v závere svojej víťaznej jazdy po uliciach, kde vyrastal, zaspomínal aj na nich.

Ako to však bolo s jeho lžou? Vieme, že to urobil. Koniec koncov, priznal to nie dlho po smrti otca. Vieme, že Charles zanedlho po tom skutočne podpísal kontrakt s Alfou Romeo. Keď však stál pri otcovej smrteľnej posteli, rozhodol sa klamať.

„Myslím si, že by bol veľmi hrdý,“ povedal Leclerc o svojom otcovi v podcaste On Purpose. „Bolo to veľmi náročné, keďže zomrel rok pred tým, než som sa dostal do F1. Bohužiaľ, nemal som vtedy podpísaný kontrakt vo Formule 1, čo bol konečný cieľ pre našu rodinu.“

„Keď začínate s pretekaním, chcete sa dostať až sem. Dva dni pred jeho smrťou som mu však klamal, keď som mu povedal: ‚Počuj, podpísal som kontrakt vo Formule 1.‘ V tom roku sa mi darilo a bol som celkom presvedčený, že to nakoniec dokážem, ale tiež som vedel, že mu zostáva len pár dní života,“ spomína Leclerc s ľútosťou na svojho otca, ktorý podľahol po dlhej chorobe vo veku 54 rokov.

„Pamätám si na tú noc. Keď som to povedal mame, dosť sa na mňa nahnevala. Povedala, že nemám klamať otcovi – zostalo to vo mne ešte dlhé mesiace. Našťastie som podpísal zmluvu už nasledujúci mesiac. Vtedy už nebol medzi nami. Našiel som však vďaka tomu oveľa väčší pokoj,“ spomína Charles.

„Povedal som si: ‚Dobre, neklamal som otcovi. Povedal som mu pravdu, skrátka som to predpokladal, takže všetko je v poriadku.‘ Bola to príjemná chvíľa, keďže ako som povedal, Formula 1 je cieľom každého pretekára. Nedokázal som prijať, že odíde z tohto sveta bez toho, aby spoznal zvyšok príbehu. Myslím si však, že by bol naozaj hrdý,“ dodáva s pokojom Leclerc.

Je to naozaj ťažké a určite sa nájde veľa rodičov, ktorí ani dnes neschvaľujú, že Charles klamal otcovi na smrteľnej posteli. V každom prípade je oveľa väčšia škoda, že Hervé nemohol sledovať svojho syna, ako vyhráva v Monze či v Monaku. Priznáva však, že keby sa mu nakoniec nepodarilo dostať až do F1, žiť s takým pocitom by preňho bolo nesmierne náročné.

„Myslím si, že by sa mi s tým po zvyšok života žilo veľmi ťažko. Urobil som pre to všetko a nakoniec sa mi to podarilo. Veľa toho pre mňa obetoval. Nerád hovorím, že som v živote niečo obetoval, pretože ja som nič neobetoval. Robil som všetko, čo som chcel – pretekal,“ spomína Leclerc.

„Áno, ako dieťa som trávil veľa času mimo domova, ale trávil som ho na trati, čo som najviac miloval. Otec toho však obetoval veľa, pretože motoršport je veľmi drahý. Musel šetriť, aby som mohol jazdiť. Uvedomoval som si to a tiež som vedel, že pre to obetuje čas strávený s mamou. Myslím si, že toho obetoval oveľa viac ako ja, pretože pre mňa to bola vždy číra radosť,“ dodal monacký pretekár.

Súvisiace články

Diskusia