logo F1online.skF1online.sk

Zronený Leclerc: Boli sme skrátka pomalí a na suchu stratení

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 6. 2024

Bolenie brucha po hodoch? V Monaku roztočilo Ferrari poriadnu párty, Charles Leclerc zahnal domácu kliatbu a tím sa tešil z dvojitého pódia. Scuderia oživila bitku v Pohári konštruktérov s Red Bullom a do Kanady prišla víťazne naladená, ale sobotná kvalifikácia v Montreale priniesla tomuto tímu najväčší pád roka. Nečudo, že po vypadnutí v Q2 sa Charles Leclerc tváril veľmi nešťastne.

Prvýkrát od premočenej kvalifikácie na Veľkú cenu Belgicka v roku 2021 nepreniklo Ferrari do najlepšej desiatky. Sú to už dlhé tri roky a takúto facku v Kanade nikto nečakal. Dalo by sa dokonca povedať, že Scuderia patrila k favoritom na víťazstvo, ale už sobotný tretí tréning naznačil, že niečo nie je v poriadku.

V kvalifikácii sa to potvrdilo. Aj keď tím urobil strategickú chybu a na druhý pokus v Q2 nasadil použité pneumatiky, hoci v garáži ešte mal k dispozícii čerstvé, to pravdepodobne nebol hlavný dôvod predčasného vypadnutia. Na druhej strane sa dá ťažko ubrániť dojmu, že tých pár stotiniek na postup by jazdci s čerstvým obutím určite našli.

„Čerstvé pneumatiky sme nasadili na začiatku Q2 a posledná čerstvá sada bola určená na Q3. Všetko preskúmame. Samozrejme, nie som spokojný s vypadnutím v Q2,“ začal Leclerc svoju pokvalifikačnú rozpravu pre televíziu Sky, pričom dal jasne najavo, aký bol hlavný dôvod predčasného konca v kvalifikácii.

„Boli sme strašne pomalí, to bol skrátka najväčší problém. Na suchej trati sme boli celý víkend absolútne stratení. Musíme sa na to pozrieť,“ dodal Charles.

Sám nevedel uviesť, prečo sa to stalo. Aj vo vysielačke sme ho počuli v treťom tréningu, ako sa čudoval nad rýchlosťou svojho Ferrari. „Nie, zatiaľ to nechápeme. Musíme sa na to pozrieť, pretože od tretieho tréningu sme boli mimo. Pocit v aute bol jednoducho hrozný, ako keby nemalo žiadnu priľnavosť. Ani raz som nemal pocit, že by pneumatiky boli pripravené a to bol ten najväčší problém,“ povedal Leclerc.

Svoje pocity dal monacký pretekár jasne najavo aj pred mikrofónom F1 TV. Tváril sa veľmi zronene a všimol si to aj reportér Lawrence Barretto, ktorý poznamenal, že „takého ho často nevidíme“. Leclerc aj v tomto prípade priznal, že Ferrari vlastne ani nevie, čo sa stalo.

„Celý deň sme boli skrátka pomalí. Prišli aj ďalšie drobné komplikácie; ráno som mal akýsi problém so senzorom, ktorý bol poriadne otravný, tiež manažovanie celej kvalifikácie podľa mňa nebolo najlepšie. Najväčším problémom je však samotné tempo. Momentálne sme veľmi pomalí na suchu, čomu nerozumieme. Je to trochu zvláštne, keď sa presuniete z veľmi dobrého víkendu so skvelým tempom v Monaku sem do Kanady, kde sa trápite,“ povedal Leclerc.

Charles sa však pred nedeľnými pretekmi snažil zostať optimistický, aj keď tých dôvodov na optimizmus nemal veľa. Z nejakého dôvodu však cíti, že nedeľa bude dobrá, aj keď tomu tento víkend nič nenasvedčuje.

„Som presvedčený, že v pretekoch môžeme poskladať všetko dokopy a dosiahnuť lepší výsledok. Na druhej strane, na suchej trati sme to zatiaľ nepotvrdili. V pretekoch sa pokúsime maximalizovať náš výsledok. Musíme sa uistiť, že vezmeme maximálny možný počet bodov. Nebol to skvelý víkend a po jeho skončení sa maximálne sústredíme na pochopenie toho, kde sme stratili. Teraz však urobíme najlepšie, keď sa skoncentrujeme na nedeľu,“ povedal Leclerc.

Súvisiace články

Diskusia