logo F1online.skF1online.sk

Alonso o problémoch Aston Martinu: My dokážeme veci napraviť rýchlejšie ako ostatní

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala23. 5. 2024

Porovnanie prvých siedmich podujatí minulého a tohto roka v podaní Aston Martinu nevyznieva veľmi dobre. Britská stajňa sa výkonnostne prepadla a štvorici na čele nestíha ani s vylepšeniami. Fernando Alonso však naďalej dôveruje svojmu tímu aj Lawrenceovi Strollovi, že spraví maximum, aby sa to zmenilo.

Takto pred rokom sme si mohli robiť žarty z Mercedesu, že ho predbehol vlastný zákaznícky tím Aston Martin. Teraz sú však v problémoch obe stajne. McLaren žne úspechy a Mercedes s Aston Martinom sa len bezradne prizerajú.

Fernando Alonso by však voči tomuto tvrdeniu tvrdo namietal. Výstavba novej továrne, veterného tunela či pokusy angažovať Adriana Neweyho utvrdzujú Španiela v tom, že tím pod patronátom Lawrencea Strolla má potenciál všetko zvrátiť.

“Toto je komplexný šport,” odpovedal Fernando Alonso na otázku Autosportu, či Aston Martin pomaly začína mať všetky potrebné nástroje na to, aby vo vývojovej vojne započal ofenzívu. “McLaren pred rokom bojoval v Q1 až do Rakúska. Majú skvelý tím, skvelých ľudí, vybavenie aj veľkú značku. A vypadli v Q1.”

“Keď na aute objavíte niečo, čo ho prebudí, všetko sa zmení. To isté platí aj pre nás. Vlani sme až do polovice sezóny boli my tou stajňou, ktorú ostatní obzerali a kopírovali. Náhle však môžete spraviť dva či tri kroky vzad,” vysvetľoval skúsený Austúrčan.

Aston Martin musí zabrať. “Teraz sa musíme koncentrovať na seba a vrátiť sa. Na rozdiel od iných tímov však máme v osobe Lawrencea skvelého lídra. Nie je to len majiteľ stajne, ale extrémne súťaživý človek. Myslím si, že my vďaka nemu dokážeme napraviť veci rýchlejšie ako ostatné tímy.”

Jazdiť v minuloročnom aute bol pre pilotov pôžitok a v podstate nič nebolo treba opravovať. Tento rok je monopost o čosi neposlušnejší, čo zatiaľ nezmenili ani novinky predstavené v Imole, hoci podľa tímu fungujú podľa očakávaní.

Fernanda Alonsa sme tak videli v bariérach a v rozhodujúcom kvalifikačnom kole zas v štrku. To sa na dvojnásobného majstra sveta vôbec nepodobá. V pretekoch preto štartoval z boxovej uličky a spravil si z nich súkromné testy.

Aj v tom vidí Alonso pozitívum. Z pokazeného víkendu sa tím naučí viac. “Keď nebojujete o najlepšiu päťku alebo sedmičku, občas sa prepnete na skúšanie nastavení, spravíte si z toho testovací víkend. Aby som skončil deviaty… Radšej budem opravovať problémy na aute, víkend obetujem a na ten nasledujúci začnem odznova.”

“Tak trochu sa to stalo v Imole; v treťom tréningu, potom v kvalifikácii a pretekoch. Na jednej strane je to dobré, pretože to trochu urýchli hľadanie riešení na naše problémy,” dodal.

Súvisiace články

Diskusia