logo F1online.skF1online.sk

Alonso: Boli to fantastické preteky, no nad Barcelonou máme otáznik

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala10. 6. 2024

Aston Martinu sa podarilo bodovať s obomi monopostmi prvýkrát od Veľkej ceny Austrálie. Fernando Alonso po pretekoch rozdával úsmevy a hovoril o fantastických pretekoch, no na druhej strane už jedným očkom pozrel do svojho kalendára a pripomenul, že v Španielsku to môže byť úplne iný víkend.

Stajňa zo Silverstonu v nedeľu ťažila z dobrej štartovej pozície. Fernando Alonso v kvalifikácii obsadil šieste miesto a Lance Stroll skončil deviaty. Dvojnásobný majster sveta mal dobrú náladu a hlásil, že by to mohol byť zlom v tejto sezóne. Okrem toho si uťahoval aj z Ferrari: “Sme pred niekoľkými kvalitnými ľuďmi: pred Pérezom a pred dvomi Ferrari, ktoré po Monaku zrazu prišli vyhrať titul.”

Nechýbalo konštatovanie, že v nedeľu bude nutné mať aj kus šťastia. Vo Ferrari ho nemali, v Aston Martine áno. “Pre tím to boli fantastické preteky. Bodovať s obomi autami je vždy cieľ. Za šieste a siedme miesto sme získali pekný balík bodov,” tešil sa 42-ročný Astúrčan.

Nedeľa bola o tom nespraviť chybu. “Podmienky sa postarali o extrémne náročné preteky. Väčšinu veľkej ceny mala trať na šírku len dva metre, keďže ste nemohli vystrčiť pneumatiku zo suchej stopy. Bolo to veľmi stresujúce. Gratulujem všetkým, pretože v kokpite to boli ťažké preteky.”

Aston Martin si v šampionáte upevnil piate miesto pred Racing Bulls. Ak by chcel pomýšľať na ešte lepší výsledok, musel by poriadne zabrať, pretože Mercedes mu stále uniká. V Montreale získal oproti nemu dvojnásobok bodov.

Ako bude vyzerať zvyšok sezóny? Je dobrý výsledok z Kanady spôsobený charakteristikami trate alebo vidíme reálne zlepšenie monopostu? “Myslím si, že je to kombinácia týchto dvoch vecí. S autom sme spokojnejší. Pár vecí sme pochopili a sme konkurencieschopnejší, ale na druhej strane sme mali v kalendári zaznačený Montreal ako jednu z najlepších tratí pre nás a náš balík.”

“Máme otáznik nad tým, čo sa udeje v Barcelone. Viem však, že tím pracuje naplno, aby na nasledujúce veľké ceny priniesol nové komponenty. Dúfam, že si udržíme túto úroveň konkurencieschopnosti,” doplnil Fernando Alonso.

Lance Stroll má za sebou šieste vystúpenie pred domácimi fanúšikmi, pričom s výnimkou roku 2018, keď po kolízii odstúpil, tu aj vždy dokázal bodovať. Až teraz si však na konto pripísal viac ako dva bodíky. Konkrétne ich bolo šesť.

“Som veľmi šťastný. Bol to dobrý deň pre tím,” potešil sa Lance Stroll, ktorý nezažil ideálnu prvú tretinu sezóny. “Myslím si, že trať nám dosť pasovala. Pred víkendom sme vedeli, že bude pre nás dobrá, ale je fajn, že sme to využili. Šieste a siedme miesto znamená veľa bodov pre tím. Keď sme v pozícii, že by sme mohli získať body, musíme sa toho chopiť. Auto bolo konkurencieschopné a nám sa to podarilo.”

Súvisiace články

Diskusia