logo F1online.skF1online.sk

Fanúšikov čaká zaujímavý víkend, odkazuje Alonso

Fernando Alonso
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 6. 2024

Fernando Alonso obsadil v druhom tréningu na Veľkú cenu Kanady prvé miesto. V Aston Martine však nejasajú od radosti, keďže piatkové časy nič neznamenajú. Podmienky neboli reprezentatívne a záležalo hlavne na načasovaní. Španielsky matador však pripomína, že presne na to sa tím musí sústrediť v piatok a v sobotu.

Prvé miesto v piatkovom tréningu rozhodne nezaradí Aston Martin medzi absolútnych favoritov víkendu, ale v premenlivých podmienkach sa môže stať čokoľvek. Ak bude počasie aj naďalej vyzerať takto, tak nevyhrá najrýchlejší, ale pravdepodobne ten najchytrejší.

„Nemám veľmi čo komentovať. Pre všetkých to bol zložitý piatok, neodjazdili sme veľa kôl v prvom tréningu, neodjazdili sme veľa kôl v druhom tréningu. Trať pritom nebola poriadne suchá ani poriadne mokrá. Zostali sme zaseknutí uprostred ničoho,“ povedal po piatku Alonso.

„Presne takéto podmienky však môžu vládnuť v kvalifikácii a v pretekoch, takže máme veľmi užitočné informácie a dáta na analýzu. V sobotu musíme byť veľmi agilní. Správne rozhodnutie vám môže priniesť päť sekúnd, nesprávne vás môže v podstate vyradiť z pretekov,“ dodal Fernando.

Tímom a jazdcom ešte sťažil situáciu nový asfalt, ktorý vzhľadom na počasie ani poriadne neotestovali. Alonso pritom podčiarkol, že ako fanúšikovia sa máme na čo tešiť, pretože do hry vstupujú neznáme premenné. „Potrebujeme asfalt otestovať v skutočne mokrých podmienkach. Pre vás, ktorí sa na to pozeráte zvonku, to bude zaujímavý víkend, ale nás čaká stávkovanie na to, aké pneumatiky obuť v danom čase. Uvidíme, či to vyhodnotíme správne,“ povedal Alonso.

Aj jeho tímový kolega Lance Stroll sa v druhom tréningu umiestnil vysoko. Domáci pretekár skončil celkovo tretí. Oveľa hodnotnejšie než časy sú však v takýto deň nadobudnuté poznatky. Často vidíme, že počas daždivých tréningov zostávajú tímy poslušne v garážach. V tomto prípade to však bolo inak, pretože každý si chcel vyskúšať podmienky, ktoré možno uvidíme aj v sobotu a v nedeľu.

„S počasím a všetkým ostatným to bol trochu pomalý deň. Neodjazdili sme veľa kôl,“ povedal Stroll po piatku. „V druhom tréningu sa aspoň trochu jazdilo, vyskúšali sme si intermediálky a tiež sliky na vysychajúcej trati. Naučili sme sa teda pár vecí. Nový asfalt sa správa trochu odlišne, ale bol to dobrý deň plný učenia. Potrebujeme trochu zapracovať na nastavení a preskúmať správanie pneumatík. Tuším, že je to prvýkrát, čo sme v tomto roku vyskúšali intermediálky.“

Súvisiace články

Diskusia