logo F1online.skF1online.sk

Keď odídem, Aston Martin povedie Stroll, tvrdí Alonso

Fernando Alonso a Lance Stroll
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 6. 2024

Lance Stroll musí na svojej domácej veľkej cene odpovedať na nepríjemné otázky. Aj keď Aston Martin oficiálne nepotvrdil jeho zotrvanie v tíme, zrejme to ani nie je potrebné. Všetkým je jasné a všetci sa vyjadrujú absolútne jasne, že budúcnosť syna majiteľa stajne je vyriešená. Fernando Alonso však zašiel ďalej ešte a Strollovi rovno vyveštil, čo ho čaká v nasledujúcich rokoch.

Aj keď je bilancia medzi dvojnásobným majstrom sveta a jeho tímovým kolegom vyrovnaná, bodový stav hovorí jasne v prospech Alonsa. Tomu pritom vôbec nevyšli posledné dve veľké ceny. Napriek všetkým skutočnostiam a faktom však zostáva Lawrence Stroll a jeho tím neoblomný v podpore syna majiteľa stajne. Patrí k ním aj samotný Fernando.

„Keď prídete do Formuly 1, cítite všadeprítomnú súťaživosť. Je to brutálne prostredie a ste trochu hanbliví, pretože ste dvadsiatnik a váš tímový kolega je obvykle starší a skúsenejší,“ povedal Alonso v rozhovore pre The Times. „Teraz to mám opačne, ja som ten najstarší a ja som ten s väčšími skúsenosťami. Mám na svojich pleciach zodpovednosť za vedenie tímu, snažím sa pomôcť inžinierom, ale tiež Lancovi.“

„Ja budem súčasťou tímu ešte veľa rokov, aj keď nebudem jazdiť, kým Lance ho povedie do budúcnosti. Vždy ho budem podporovať,“ sľubuje dvojnásobný majster sveta.

Znie to trochu optimisticky, keď si uvedomíme, že aj v súčasnej Formule 1 potrebujete veľké jazdecké osobnosti. Technika a kvalita monopostu zohráva veľmi dôležitú rolu, ale jazdec je najdôležitejšou súčasťou stroja. Pozrime sa napríklad na situáciu v Red Bulle. Tento tím potrebuje Maxa Verstappena viac než kedykoľvek predtým, keďže Sergio Pérez očividne nie je schopný za súčasných okolností priviesť tím až k titulu majstra sveta.

Rovnako to platí aj v prípade Lanca Strolla. Aký dominantný by musel byť Aston Martin, aby to kanadský pretekár dotiahol až na vrchol? Porazí svojho tímového kolegu v rozhodujúcej chvíli? A dokedy bude môcť počítať s podporou Alonsa?

Španielsky pretekár predĺžil zmluvu až do konca sezóny 2026. Taký Max Verstappen hovorí, že on nezotrvá vo Formule 1 tak dlho. Svojho času to hovoril dokonca aj Lewis Hamilton a aj on má v pláne predĺžiť svoju kariéru až do štyridsiatky. „Presne to isté som si hovoril, keď som bol v Maxovom veku,“ povedal Alonso otcovsky.

„Keď som v roku 2007 po dvoch tituloch majstra sveta podpísal trojročnú zmluvu s McLarenom, bol som stopercentne presvedčený, že je to môj posledný kontrakt. Rovnako som uvažoval v roku 2018, keď som zamával Formule 1. Myslel som si, že mám dosť. Keď som však odišiel, pochopil som, že nemám,“ dodal Alonso.

Súvisiace články

Diskusia