logo F1online.skF1online.sk

Cardile má podľa talianskych médií na stole lukratívnu ponuku, ale tiež platnú zmluvu

Enrico Cardile
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 6. 2024

Prestupový kolotoč neobchádza ani trh s inžiniermi. Veľmi intenzívne sa doň zapojil aj Aston Martin, ktorý zažíva nevydarený štart do sezóny. Vylepšenia nasadené v Imole zrejme nepriniesli želaný efekt a niektoré médiá špekulujú, že Lawrence Stroll nie je ani trochu spokojný so svojím tímom. Obchádza teda padok a rozdáva bianko šeky na všetky strany. Najnovším predmetom jeho záujmu sa stal technický riaditeľ Ferrari Enrico Cardile.

Len si predstavte, ako rýchlo sa môže zmeniť situácia vo Formule 1. Takto pred dvanástimi mesiacmi lietal Aston Martin v oblakoch, bol najbližším prenasledovateľom Red Bullu a stal sa skokanom roka. Ferrari naproti tomu zapadlo do krízy. Po výmene šéfa dosahoval monopost pozoruhodné výsledky v kvalifikácii, ale v pretekoch bol absolútne nepoužiteľný.

Prešlo dvanásť mesiacov a situácia sa otočila. AMR24 z dielne britského tímu sa prepadol a posledné výsledky naznačujú, že po výkonnostnej stránke ho prekonal tím RB, SF-24 naproti tomu už dvakrát vyhral a Charles Leclerc s Carlosom Sainzom stíhajú Red Bull v Pohári konštruktérov. Stojí za zmienku, že tieto tímy nijak nezmenili svojich technických riaditeľov. Enrico Cardile stvoril minuloročné aj tohtoročné auto, jeho náprotivok v Aston Martine Dan Fallows takisto.

Podľa informácií talianskeho portálu Formu1a.uno sa práve bývalý hlavný aerodynamik Red Bullu ocitol pod veľkým tlakom majiteľa stajne Lawrenca Strolla. Médiami kolujú z viacerých strán špekulácie o ofenzíve Aston Martinu na trhu s mozgami. Aj keď je otázne, či tento agresívny prístup nespôsobuje zbytočnú nestabilitu, kanadský miliardár vraj chodí po padoku s otvorenou peňaženkou a v jeho hľadáčiku sa ocitli Adrian Newey, Matia Binotto a najnovšie vraj aj technický riaditeľ Ferrari Enrico Cardile.

Ako prvý priniesol túto informáciu portál Motorsport.com, na ktorý teraz nadviazal taliansky Formu1a.uno. „Je nepopierateľné, že po prepade Aston Martinu spočíva najväčší tlak na pleciach technického riaditeľa Dana Fallowsa. Preto dostal ponuku Enrico Cardile, o ktorej písal Motorsport.com a následne ju pre Formu1a.uno potvrdili dva vysokopostavené zdroje. Veľkorysú ponuku od anglického tímu inžinier z Arezza neodmietol,“ píšu v Taliansku.

Cardile vraj ponuku neodmietol, ale ani neprijal. Jeho technický tím, ktorý vlani v podstate prišiel len o Davida Sancheza, zostal v podstate nezmenený. Aj keď Ferrari zažilo hororový štart do sezóny 2023, Frédéric Vasseur svojho technického riaditeľa nevyhodil. Na druhej strane, jeho pytačky smerom ku „generálom“ Red Bullu Pierrovi Wachému a Enricovi Balbovi určite nepolichotili Cardilemu, ktorý má nepochybne dôležitý podiel na zlepšení Ferrari.

„Pokiaľ je portálu Formu1a.uno známe, Cardilemu momentálne nekončí kontrakt, takže šance na jeho odchod do Aston Martinu by mali byť považované za malé. Situácia je podobná ako vlani v Red Bulle, keď Ferrari vo veľkom lanárilo Pierra Wachého. Bude záležať aj od Cardileho ochoty opustiť Maranello, podobne ako v prípade technického riaditeľa Red Bullu, ktorý v priebehu pár mesiacov predĺžil zmluvu so svojím tímom hneď dvakrát,“ skonštatoval Formu1a.uno.

Stroll vraj rovnako nevzdal svoju snahu o angažovanie Adriana Neweyho. Ten podľa talianskych médií nič nepodpísal a je ochotný počúvať každého záujemcu vrátane Williamsu. Svoju ponuku vraj predložil aj Vasseur, ale rozhodnutie ešte nepadlo.

Súvisiace články

Diskusia