logo F1online.skF1online.sk

Verstappen má pred Monakom rešpekt: Naše auto má problémy s nerovnosťami a obrubníkmi

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala23. 5. 2024

Kto sa v Monaku predstaví v najlepšej forme? V pozícii favorita prichádza do ulíc kniežatstva Red Bull, ktorý však nevníma nič ako samozrejmosť. Max Verstappen vystríha pred pomalým a hrboľatým charakterom trate, ktorý monopostu RB20 nebude vyhovovať.

Posledné tri ročníky VC Monaka boli v réžii Red Bullu. Sergio Pérez tu vyhral raz, Max Verstappen dvakrát. I napriek tejto znamenitej štatistike sa v Red Bulle pred víkendom necítia neohrozene.

“Toto pravdepodobne nebude naša najlepšia trať, pretože naše auto sa zvykne trochu trápiť na hrboľoch a obrubníkoch,” poznamenal na štvrtkovej tlačovej konferencii Max Verstappen. “Oproti minulému roku sme na tom pracovali. Na väčšine okruhov, na ktorých sme zatiaľ boli, sa naša rýchlosť v pomalých sekciách trochu zlepšila, ale nemyslím si, že nás čaká ľahký víkend.”

“Monako však nikdy nie je priamočiare, aj keď má byť vaše auto najlepšie. Monako je veľmi ťažký okruh a je náročné dosiahnuť to, aby všetko fungovalo, napríklad pneumatiky v kvalifikácii, ale aj s červenými vlajkami. Vždy je to dosť chaotické,” pokračoval trojnásobný šampión, ktorý je na najlepšej ceste k zisku štvrtého titulu. “Veľa vecí vám môže vyjsť, ale veľa vecí môže ísť aj proti vám. Musíme byť v strehu. V Imole sme začali veľmi zle, ale podarilo sa nám to otočiť. Taký víkend by som už nechcel zažiť. Je to dosť stresujúce a nie veľmi fajn.”

V Monaku o víťazstve rozhoduje z veľkej časti sobota, čo pomôže skôr Red Bullu. Max Verstappen je v tohtoročných kvalifikáciách bezchybný. Ovládol všetkých sedem z nich a v skutočnosti ťahá šnúru ôsmich pole positions za sebou. Predĺžiť ju ešte aj o Veľkú cenu Monaka nebude jednoduché.

Holanďan zdôrazňuje, že nastavenia musia byť perfektné. Dôvodom je tradične silné Ferrari a zlepšujúci sa McLaren, ktorý v Miami dokázal vyhrať a v posledných kolách VC Emilia Romagna Verstappena ponaháňať. “Toto je pre nás jeden z náročnejších okruhov. Navyše posledných pár rokov tu bolo Ferrari vždy veľmi silné. Na posledných dvoch veľkých cenách výkonnostne pridal aj McLaren.”

“Keď sme po Miami prichádzali do Imoly, bolo zrejmé, že sa rozostupy trochu zmenšili, aj keď Imola nemala najhladší priebeh. Monako je také vždy. Všetko bude záležať na tom, kto viac vylepší výkon svojho auta a nájde najlepšie nastavenia,” uvažuje rodák z belgického Hasseltu. “Pre nás je veľmi dôležité sa pokúsiť byť stopercentní. Viem, že to nie je vždy reálne, ale do istej miery sa o to vždy usilujete.”

“Možno sme na posledných veľkých cenách z operačného hľadiska neboli úplne špičkoví, ale každý víkend to skúšame zas a zas, snažíme sa nájsť najlepšie nastavenia. Určite však vidieť, že sa rozostupy zmenšujú,” doplnil líder priebežného poradia, v ktorom vedie už s náskokom 48 bodov pred Charlesom Leclercom.

Súvisiace články

Diskusia