logo F1online.skF1online.sk

Druhé či tretie miesto nie je ono. Musíme mieriť na víťazstvo, hovorí Leclerc

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala23. 5. 2024

Pred nami je opäť klenot v kalendári Formuly 1. Charles Leclerc však na preteky v Monaku nemá veľmi dobré spomienky a v súvislosti s ním sa spomína aj domáce prekliatie. Prelomiť by ho mohol ziskom pódia, no ambície sú vyššie. Leclerc sa uspokojí len s víťazstvom.

Domáca kliatba Charlesa Leclerca trvá už od jeho pôsobenia vo Formule 2 a sprevádza ho aj vo Formule 1. Najlepším výsledkom je stále len štvrté miesto z roku 2022, pritom od víťazstva už raz nebol ďaleko. V sezóne 2021 mal štartovať z pole position, ale pre technické problémy napokon v pretekoch chýbal a z víťazstva sa tešil Max Verstappen.

“Cítim sa dobre,” ubezpečil Charles Leclerc, ktorého nijako nerozladila smola, ktorá ho tu rok čo rok sprevádza. “Monacký týždeň je vždy výnimočný. Platí to zrejme pre všetkých jazdcov, ale pre mňa je to obzvlášť špeciálne, keďže som tu vyrastal. Veľmi sa na to teším.”

“Vždy sme tu boli konkurencieschopní, takže azda to bude platiť aj tento víkend. Zatiaľ však výsledok nebol taký, aký by som chcel. Tvrdo sme na tom pracovali. Pripravovali sme sa čo najlepšie a dúfame, že budeme mať dobrý víkend,” teší sa na jazdu v uličkách.

Ferrari tento víkend môže určite pomýšľať na zisk pódia. Čo to bude pre Leclerca znamenať, ak sa mu ho podarí získať na siedmy pokus? “Nie veľa. Druhé či tretie miesto ma tak nenadchne,” úprimne zareagoval pilot Scuderie. “Musíme mieriť na víťazstvo.”

“Posledných pár veľkých cien sme videli, že v kvalifikácii je to dosť tesné medzi Red Bullom, McLarenom a nami. Vieme, aká je tu dôležitá kvalifikácia, takže musíme všetko poskladať a ak budeme na pole position, tak budeme mať dobrú šancu získať to, po čom túžime; víťazstvo,” uvedomuje si význam soboty.

V Monaku je dôležité postupne si budovať rýchlosť a sebavedomie. Bariéry však v jednom okamihu môžu premeniť dobrý víkend na katastrofu, z čoho zvyknú prameniť aj prekvapenia. Charles Leclerc napriek tomu nečaká, že by zrazu štartový rošt vyzeral úplne inak ako na predchádzajúcich pretekoch.

“Mám taký dojem, že v Monaku vždy začínate tak trochu od nuly. Aj keď sme na posledných veľkých cenách už čo-to videli, nečakám, že sa to tu bude veľmi líšiť,” zamyslel sa Leclerc. “Môžu sa však objaviť prekvapenia. V roku 2021 sme v našom prípade videli, že sme boli stratení. Keď sme však prišli do Monaka, naše auto fungovalo naozaj veľmi dobre.”

“Uvidíme po piatku, ako na tom budeme v porovnaní s ostatnými. Bol by som však prekvapený, keby sme nebojovali prinajmenšom o pole position,” uzavrel.

Súvisiace články

Diskusia