logo F1online.skF1online.sk

Senna chcel mávať rakúskou vlajkou, Vettel o 30 rokov neskôr vykonal jeho úmysel

Sebastian Vettel v McLaren MP4/8
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 5. 2024

Sebastian Vettel sa po nejakom čase vrátil do padoku a jeho ciele boli viac ako šľachetné. Nielenže predviedol tribúnam McLaren MP4/8 Ayrtona Sennu, ale tiež pri príležitosti spomienky na brazílsku legendu a Rolanda Ratzenbergera spojil celý padok. Sám priznáva, že išlo o nesmierne emotívne chvíle.

Vo štvrtok sa zišli všetci jazdci a zástupcovia tímov, aby si spolu s Vettelom uctili pamiatku mužov, ktorí v roku 1994 zahynuli pri nehodách na tomto okruhu. Vrcholom bola nedeľná predvádzacia jazda v McLarene MP4/8, po ktorej sa emotívne klaňal brazílskej vlajke.

„Patrí to k najkrajším okamihom, aké som zažil za volantom,“ priznal emotívne Vettel pre Channel 4. „Bol som na trati sám a nepretekal som, ale je to fantastické auto a ja ho milujem.“

Ten nadšenému davu mával vlajkami Rakúska a Brazílie, aby si uctil pamiatku dvoch zosnulých pilotov. Určite sa nezabudlo ani na Ratzenbergera, ktorého si osudného 1. mája 1994 chcel uctiť aj Senna. „Mal som obe vlajky so sebou a keď som ich vytiahol, ľudia sa zbláznili. Pod prilbou som kričal ich mená,“ hovorí Vettel.

„Mal som so sebou aj rakúsku vlajku. Toto chcel urobiť už Ayrton a preto to patrí jemu, pretože v tú nedeľu mal pri sebe aj rakúsku vlajku. Je neuveriteľné sledovať, koľko radosti a vášne prináša ľuďom jeho meno. Mám pocit, že som urobil dobre,“ povedal štvornásobný šampión, ktorý sa určite nemýli.

Vo štvrtok viedol jazdcov F1 a ďalších sérii pri spomienkovom „kolečku“ okolo Imoly, ktoré sa zastavilo na miestach nehôd Sennu a Ratzenbergera. Nestáva sa často, že vidíme všetkých jazdcov pokope. Keď sa to podarí, obvykle je príčinou práve Sebastian. „Som veľmi rád za skvelý štvrtkový moment, keď sme prebehli trať spolu s pilotmi Formuly 2 a Formuly 3, ale dnešná jazda a mávanie vlajkou boli skrátka neuveriteľné,“ hovorí s nadšením Vettel.

„Myslím si, že je to silný príbeh, najmä pre tých, ktorí ho nepoznajú alebo ešte neboli na svete. Iste, bol to neskutočný talent a jeden z najlepších pretekárov, ale tiež fantastický človek, ktorý sa zasadzoval za dôležité veci vo svojej rodnej krajine a snažil sa bojovať proti chudobe. Bol skrátka súcitný a mal dušu. Preto si myslím, že je veľmi dôležité si to pripomínať,“ dodal Vettel.

Súvisiace články

Diskusia