logo F1online.sk

Berger zmenil názor. Najlepším jazdcom všetkých čias už nie je Senna, ale Verstappen

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 1. 2024

Gerhard Berger patrí k najväčším fanúšikom Ayrtona Sennu na svete. Rakúšan bol tímovým kolegom brazílskej legendy, jeho veľkým kamarátom a obdivovateľom. Na otázku, kto je najlepším jazdcom všetkých čias tak mal niekoľko desaťročí len jednu odpoveď. V roku 2023 však zmenil svoj názor.

Rakúšan už minulý rok naznačil, že jeho postoj sa začína meniť. V októbri v rozhovore pre taliansky denník Gazzetta postavil Maxa Verstappena na rovnakú úroveň ako Sennu. „Vždy som považoval Sennu za najlepšieho pretekára všetkých čias. Musím však povedať, že Max je na rovnakej úrovni,“ povedal Berger pred niekoľkými mesiacmi.

Tento mesiac v rozhovore pre Kronen Zeitung zvestoval definitívnu zmenu svojho názoru. „Už skôr som povedal, že Senna je najlepší jazdec všetkých čias, ale myslím si, že Verstappen je o niečo lepší. Má schopnosti, ktoré som nikdy predtým nevidel, ale fanúšikovia potrebujú viac víťazov v jednej sezóne,“ vyhlásil Berger.

„Podľa mňa je zaujímavá aj perfektná sezóna, akú sme videli v podaní Red Bullu minulý rok. Na jednej strane tu máme tím, ktorý neodstúpil z pretekov pre technické problémy a nedopustil sa žiadnych zdržaní pri zastávkach v boxoch, na druhej strane tu je bezchybný jazdec na hranici svojich možností,“ povedal Rakúšan.

Pred štartom novej sezóny sa Gerhard vyjadril aj na adresu dvoch svojich bývalých tímov. McLaren a Ferrari patrili vlani k najbližším prenasledovateľom Red Bullu. Obom sa dokonca podarilo dominantný Red Bull poraziť, ale len v Singapure, čo je z celkových 22 pokusov žalostne málo. Ak však chceme v novom roku vidieť vyrovnanejšie dianie na trati, sú práve McLaren, Ferrari a Mercedes naše najväčšie nádeje.

„McLaren je na dobrej ceste. Z tímu vyžaruje pokoj a ak sa mu podarí urobiť ďalší krok, môže byť v tejto sezóne veľmi úspešný. Je možné, že sa stane silným konkurentom, ale pre mňa je Ferrari druhým najsilnejším tímom,“ prehlásil Berger.

„Fred Vasseur bol vlani v tíme nový a musíte mu dať čas. Má za sebou rok, do tímu pribudli noví ľudia a myslím si, že sú schopní urobiť ďalší krok vpred. Napriek tomu nesmieme zabúdať, že Red Bull je meradlom s Maxom Verstappenom, Adrianom Neweym, Helmutom Markom a Christianom Hornerom. Majú silné vedenie a strašne dobrého jazdca. Bude ťažké ich prekonať. Myslím si, že opäť budú na čele štartového poľa,“ povedal desaťnásobný víťaz veľkej ceny.