logo F1online.sk

Senna áno, Schumacher nie? Kapadiovi sa nepáčilo, že Nemec k sebe pustil len „slabochov“

Michael Schumacher a Ayrton Senna
© Wikipedia Commons (CC BY 3.0)
Tomáš Masár
Tomáš Masár30. 8. 2023

Určite videlo mnoho z vás dokument o legendárnom Ayrtonovi Sennovi. Málokto vie, že režisérovi tohto snímku Asifovi Kapadiovi bolo umožnené podieľať sa aj na nedávnom filme o Michaelovi Schumacherovi z dielne Netflixu. Päťdesiatjedenročný Brit však dal tejto ponuke prekvapivo košom, pričom udal aj jasný dôvod. Kapadia priznal, že sedemnásobného šampióna zrovna „nemusel“, a to vraj preto, že si za tímových kolegov vyberal iba slabochov.

Film o Michaelovi Schumacherovi, ktorý uzrel svetlo sveta len prednedávnom, zožal síce veľký úspech, no nie taký, ako dokument o Ayrtonovi Sennovi spred trinástich rokov. Prečo? Azda sa Schumacher netešil takej diváckej popularite? Nie, v tom príčinu nehľadajte.

O úspech snímku „Senna“  sa postaral predovšetkým skvelý Asif Kapadia, geniálny režisér s poriadne ostrým jazykom. To, že si rodák z Londýna s indickými koreňmi nedáva servítku pred ústa potvrdil aj v nedávnom rozhovore pre Daily Star Sport, pre ktorý ozrejmil, prečo vlastne na film o Schumacherovi nepristúpil.

„Kontaktovali ma [ohľadom filmu o Schumacherovi, pozn. red.], keďže poznám Jeana Todta a niekoľkých ľudí, ktorí boli v tom čase vo Ferrari,“ vyslovil sa Asif Kapadia. „Oslovila ma partnerka Jeana Todta Michelle Yeohová, s ktorou som v minulosti točil film. Dostal som od nej krátku správu, v ktorej stálo, či by som mal o niečo takéto záujem. Bol som úprimný, nemal. Som typ človek, ktorý vždy hovorí všetko na rovinu.“

„Na súčasnej Formule 1 sa mi páči, že proti sebe pretekajú najlepší jazdci a najlepšie autá. Čo ma však neskutočne nudí, je, keď si skvelý jazdec zaumieni, že chce slabého tímového kolegu [Kapadia zrejme narážal v prípade Schumachera na Rubensa Barrichella, pozn. red.], aby tak mohol vyhrávať všetko rad-radom,“ obul sa Kapadia do jazdcov „dominátorov,“ akým bol aj Michael Schumacher.

„Nevidím v tom zmysel, sú to podľa mňa tie najnudnejšie éry Formuly 1,“ poznamenal. „Jednej takej éry sme svedkami aj práve teraz, keď vyhráva jeden pretekár, ktorý má k dispozícii tie najlepšie technológie a všetko, čo potrebuje. Pravdupovediac, nebol som veľkým fanúšikom Schumachera,“ dodal na záver Kapadia.