logo F1online.sk

Berger: Verstappen je na rovnakej úrovni ako Senna

Ayrton Senna
© Twitter/Williams
Tomáš Masár
Tomáš Masár12. 10. 2023

Gerhard Berger, niekdajší pretekár Formuly 1 a dlhoročný tímový kolega Ayrtona Sennu, bol roky rokúce zástancom tvrdenia, že lepší pretekár, ako nebohý Brazílčan, okruhy kráľovnej motoršportu ešte nebrázdil. Najnovšie však svoju snáď životnú mantru poopravil a na delené prvé miesto zaradil ďalšieho, stále aktívneho pretekára, a to Maxa Verstappena. Ako presne sa 64-ročný Rakúšan na margo čerstvo trojnásobného majstra sveta vyslovil?

Dvadsaťšesť rokov, 49-víťazstiev, tri prvenstvá v šampionáte. Také sú doterajšie štatistiky Maxa Verstappena, ktorý je na najlepšej možnej ceste prepísať azda všetky historické tabuľky, ktorým momentálne kraľuje buď Lewis Hamilton, alebo v niektorých vybraných ukazovateľoch Michael Schumacher.

Podľa Gerharda Bergera však Brit a ani Nemec najlepšími z najlepších nie sú. Víťaz dovedna desiatich veľkých cien považuje za najväčšieho velikána všetkých čias totiž Ayrtona Sennu a najnovšie aj Maxa Verstappena.

„Vždy som považoval Sennu za najlepšieho pretekára všetkých čias,“ uviedol pre taliansku Gazzetta dello Sport Gerhard Berger. „Musím však povedať, že Max je na rovnakej úrovni. Nerobí chyby, neustále je rýchly, a to za akýchkoľvek podmienok – mokrých či suchých, na pomalých a rovnako tak rýchlych tratiach.“

„Jednoducho je vždy vpredu a je skutočne vynikajúcim pretekárom. Myslím si, že on a Senna sú jazdci na ktorých sa nikdy nezabudne.“ Aj keď je Verstappen momentálne na výslní, malú škvrnu na jeho úspech vrhá fakt, že de facto nečelí žiadnej konkurencii. Zmení sa v tomto ohľade niečo v nadchádzajúcom ročníku?

Na to Berger márne hľadá slová: „To nemôžete nikdy vedieť. V budúcom roku bude mať každý nové auto a dúfam, že rozdiel [medzi Red Bullom a zvyškom, pozn. red.] bude menší, pretože by to tak bolo lepšie. Ak by sme si však odmysleli Maxa, už v tomto roku sme svedkami dobrého šampionátu, pretože Ferrari, McLaren Aston Martin a Mercedes sú na tom podobne.“

Keďže Bergera spytovala talianska tlač, pochopiteľne padla otázka aj na jazdcov Ferrari. Ktorého z dvojice Leclerc-Sainz považuje za rýchlejšieho? Mať Rakúšan tú možnosť, obmenil by jazdeckú zostavu Scuderie?

„Obaja jazdci sú vynikajúci,“ dal na pravú mieru niekdajší pilot tímu z Maranella. „Leclerc je veľmi rýchly v kvalifikáciách, zatiaľ čo Sainz je nesmierne konzistentný v pretekoch. Myslím si, že Ferrari má strategické alebo iné problémy, no jazdci problém určite nepredstavujú,“ zakončil Berger.