logo F1online.skF1online.sk

Aston Martin ďakuje Alonsovi za pomoc: Perfektná tímová hra

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala20. 5. 2024

Fernando Alonso možno vníma nedeľu v Imole ako premárnený deň. V tíme si to však nemyslia a Španielovi budú vďační za dve veci; na jednej strane otestoval iné nastavenia a všetky tri pneumatikové zmesi, na druhej strane bol tímový hráč a pomohol Lanceovi Strollovi.

Štart z boxovej uličky v Imole neveští nič dobré. Najhorúcejším želiezkom v ohni Aston Martinu bol preto Lance Stroll, ktorému na rošte patrilo trináste miesto. Po zhasnutí červených svetiel si ho udržal a postupom času sa začal posúvať na vyššie a vyššie pozície.

V prvom stinte totiž obul tvrdú zmes a využil vyčkávaciu taktiku. “Dúfali sme, že vyjde safety car. Na trati som zostal veľmi dlho,” tradične veľmi stručne rekapituloval svoje preteky Lance Stroll, ktorému dlhý prvý stint umožnil získať pneumatikovú výhodu na konci. “Predbehnúť pár áut na konci bolo zábavné.”

Kanaďan si po zastávke v boxoch poradil s Čouom, Ricciardom, Hülkenbergom aj Cunodom. Podľa šéfa stajne za to treba poďakovať aj Fernandovi Alonsovi, ktorý na začiatku pretekov obetoval svoju ideálnu stratégiu a spustil zastávkové domino.

“Lanceovi sa podarilo odjazdiť preteky na jeden pitstop po dlhom úvodnom stinte, zatiaľ čo Fernandova skorá zastávka vo ôsmom kole pomohla vylákať niekoľko áut k mechanikom skôr,” uviedol šéf tímu Mike Krack. “Lanceovi vďaka tomu vyšli predbiehacie manévre v prvej zákrute na Hülkenberga a Cunodu k zisku deviateho miesta.”

“Predbiehanie nebolo ľahké, takže sa skvele pozeralo na Lancea a jeho manévre. Fernando by to mal po náročnej kvalifikácii vždy ťažké dostať sa na body, ale dokonale zahral tímovú hru,” vyzdvihol najskúsenejšieho pilota v padoku.

Stajňa zo Silverstone získala aspoň dva bodíky. Fernando Alonso ešte na záver nasadil mäkké pneumatiky a pokúsil sa ukradnúť bod za najrýchlejšie kolo Mercedesu — aj keď sám by ho nezískal —, no táto snaha nevyšla. Čakali by sme pritom, že s výrazne vylepšeným autom sa mu podarí aspoň to.

Lance Stroll napokon dostal otázku, či registruje nejaké zlepšenie. “Myslím si, že áno. Dúfam v to. V tejto chvíli nie sme takí konkurencieschopní, akí chceme byť. Pôjdeme naplno.”

Súvisiace články

Diskusia