logo F1online.skF1online.sk

Motorsport.com: Aston Martin lanári technického riaditeľa Ferrari

Enrico Cardile
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 6. 2024

Prestupová sezóna na inžinierskom poli je rovnako zaujímavá ako na tom jazdeckom. Zatiaľ čo všetci čakajú, aký osud si zvolí Adrian Newey, na love je majiteľ Aston Martinu Lawrence Stroll. Kanadský miliardár údajne hľadá posily pre svoj tím v Maranelle.

Počas víkendu v Imole obleteli svet sociálnych sietí obrázky Mattiu Binotta na návštevách v pohostinských zariadeniach jednotlivých tímov. Po odchode z Ferrari sa stále väčšmi skloňuje návrat taliansko-švajčiarskeho inžiniera do padoku. Spočiatku bol spájaný s tímom Alpine, kde mal viesť jeho motorové oddelenie, ale teraz je na programe dňa Aston Martin. Tam má podľa niektorých zdrojov nahradiť hlavného technického riaditeľa Andyho Greena, ktorý odišiel v priebehu minulej sezóny.

Koncom tohto týždňa však prišli renomovanejšie zdroje so správou, že Lawrence Stroll v snahe o posilnenie svojej konštrukčnej kancelárie oslovil aj technického riaditeľa Ferrari. Enrico Cardile upútal pozornosť konkurencie, keďže monopost SF-24, ktorý vznikol pod jeho vedením, má v tejto sezóne na konte dve víťazstvá. Aspoň to tvrdí renomovaný portál Motorsport.com.

„Aston Martin má jasné ambície a, ako sa nedávno ukázalo, Stroll sa osobne pokúšal zlanáriť odchádzajúceho technického riaditeľa Red Bullu Adriana Neweyho,“ píšu britské zdroje. „Keďže Newey zvažuje možný odchod do Ferrari, sústredil Aston Martin svoju snahu na Cardileho, ktorému by sa nemusela pozdávať vyhliadka na zmenšenie svojej roly.“

O Neweym sa však vo Ferrari neuvažuje na post technického riaditeľa – skôr na niečo ako „superporadcu“ –, najnovšie sa o ňom neuvažuje vôbec a médiá ho prevažne spájajú s McLarenom. Je teda zaujímavé, že tieto informácie vyplávali na povrch teraz, keď sa zdá, že vo Ferrari k žiadnym zásadným zmenám nedôjde. Hovorí sa o príchode bývalého hlavného aerodynamika Mercedesu Gioacchina „Jacka“ Vina, ale ten by nemal ohroziť Cardileho pozíciu.

Zdá sa však, že všetko sa bude odvíjať od rozhodnutia Neweyho, ktorý plánuje najprv oddychovať a potom sa rozhodne. Nemecký Auto Motor und Sport vyhlásil, že rokovania s Ferrari stroskotali, šéf stajne Frédéric Vasseur sa k záležitosti nechce vyjadrovať.

„V tomto okamihu to nechcem komentovať, pretože každá odpoveď môže byť všelijako interpretovaná. Najdôležitejšia je stabilita v tíme. Ako som povedal už predtým, odvádzame dobrú prácu a ideme správnym smerom. Stabilita skupiny je dôležitejšia ako jednotlivci. Som spokojný so súčasnou situáciou,“ povedal Vasseur, ktorý nechcel byť nesprávne interpretovaný, ale z tohto vyjadrenia sa medzi riadkami dá čítať skutočne všeličo…

Súvisiace články

Diskusia