logo F1online.skF1online.sk

Verstappen v závere „jazdil po ľade“, v Monaku nečaká zázraky

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 5. 2024

Aj keď Max Verstappen nezískal pole position s nejakým drvivým náskokom, pred nedeľnými pretekmi sme očakávali rovnaký obraz, aký sme sledovali v posledných dvoch rokoch. Dlho to presne tak aj vyzeralo, ale v posledných pätnástich kolách sa holandský pretekár ocitol v záberoch kamier oveľa častejšie, ako bol zvyknutý.

Záverečný atak Landovi Norrisovi nevyšiel o 0,7 sekundy. Aj keď McLaren nezastavil Maxa Verstappena na ceste za ďalším víťazstvom, takéto vyrovnané dianie sme nevideli už poriadne dlho. Holandský šampión sa na toto víťazstvo musel nadrieť, čo po pretekoch sám priznal.

„Bolo to veľmi ťažké,“ povedal Verstappen pre televíziu Sky. „Na tvrdých pneumatikách som nemal takú priľnavosť ako na stredných. Možno sme sa nedostali do správneho teplotného okna. To je dôvod, prečo som mal taký extrémne náročný záver pretekov, najmä posledných desať až pätnásť kôl to bolo ako jazda po ľade.“

„Auto sa nesmierne ťažko riadilo a Lando mal ku koncu skvelé tempo, takže sa rýchlo doťahoval. Posledných pár kôl bolo rozhodne veľmi hektických a nemohol som si dovoliť žiadnu chybu,“ dodal Verstappen.

Po prehre v Miami a najtesnejšom víťazstve v Imole cestuje Red Bull do Monaka, ktoré by malo byť možno najväčšou Achillovou pätou monopostu RB20. Podobne ako vlani v Singapure, a podobne ako v pomalých zákrutách v priebehu tejto sezóny, by mal Red Bull strácať. Samozrejme, všetko sa dozvieme až budúci víkend, ale ani Max nečaká od víkendu v Monte Carle žiadne zázraky.

„Monako pre nás nie je najlepšia trať – je veľmi hrboľatá a podobne. Musíme si počkať a uvidíme, ale tímy okolo nás urobili obrovský krok vpred. Monako je však zároveň zakaždým veľmi hektické. V tomto okamihu nemám ani potuchy, ako tam skončíme,“ skonštatoval Max.

Ten nedávno povedal, že oveľa radšej vyhráva s dvadsaťsekundovým náskokom ako po vyrovnanom boji. V Imole však musel predviesť to najlepšie zo svojho pretekárskeho umenia, aj keď sám pripomína, že jeho schopnosti sú zakaždým rovnaké, len občas je to viac na očiach. „Pri každých pretekoch sa pozerám na seba. Samozrejme, v súčasnosti čelím väčšiemu tlaku zozadu, ale moje schopnosti sú rovnaké ako v predchádzajúcich pretekoch. Len zvonku sa to možno ťažšie hodnotí,“ povedal Verstappen.

Súvisiace články

Diskusia