logo F1online.sk

Zásluhu na Norrisovom víťazstve si pripísal aj “talizman pre šťastie” Donald Trump

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala7. 5. 2024

Keď Esteban Ocon získal svoje premiérové víťazstvo v Maďarsku, volal mu aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Landovi Norris zas prišiel osobne podať ruku Donald Trump. Nuž a aký by to bol politik, keby si za jeho víťazstvo nepripísal aspoň časť zásluh.

Landovi Norrisovi sa podarilo vyhrať na 110. pokus. Mladík z Bristolu tento veľký moment musel poriadne osláviť, nuž mu nerobilo problém zmeniť svoje popretekové plány. V miestnych kluboch zažil privítanie medzi víťazov.

Toto prvé víťazstvo prišlo necelé štyri hodiny po tom, čo bývalý prezident USA Donald Trump dostal súkromnú prehliadku celej garáže a monopostu v podaní šéfa stajne Zaka Browna.

“Pred pretekmi som ho v garáži nevidel, pretože som mal plné ruky práce s prípravami. Potom však prišiel za mnou mi zagratulovať,” prezradil Lando Norris o Donaldovi Trumpovi. “Povedal, že bol mojím talizmanom pre šťastie, pretože to bolo moje prvé víťazstvo. Neviem teda, či bude chodiť aj na ďalšie preteky…”

Pilot McLarenu si túto gratuláciu cení. “Donald je človek, ktorého musíte rešpektovať. Bola to pre mňa česť, že prišiel za mnou a obetoval čas zo svojho života, aby uznal, čo som spravil. Bol to super moment.”

Donald Trump je na politickom poli postavou, ktorá rozdeľuje. V súčasnosti je dokonca aj pravidelným účastníkom súdnych pojednávaní napríklad za falšovanie obchodných záznamov a podplácanie pornoherečky, ale tiež jeho úlohu v súvislosti s januárovým “povstaním”, nezákonné držanie utajovaných dokumentov, ovplyvňovanie volieb, ohováranie či podvod. Dovedna ide až o 34 obvinení.

Po pretekoch sa Trump so svojou kampaňovou šiltovkou fotil s Landom Norrisom aj prezidentom FIA Mohamedom bin Sulajemom. Aj vzhľadom na to, že Medzinárodná automobilová federácia pred časom zakázala akékoľvek politické prejavy či odkazy jazdcov, sa jej prezident azda mohol zamyslieť, či takéto prijatie kampaňujúceho kandidáta priamo v parc fermé nie je tiež politickým odkazom.

Kritiku si musel vypočuť aj samotný McLaren. Prečo Trumpa prijal tím, ktorý sa vyhlasuje za apolitický? Rozhodnutie obhajovala stajňa vydaním oficiálneho stanoviska: “McLaren je apolitická organizácia, no uznávame a rešpektujeme úrad prezidenta USA. Keď sme dostali žiadosť o návštevu našej garáže počas pretekového dňa, akceptovali sme ju spoločne s prezidentom FIA a generálnym riaditeľom Liberty Media a Formuly 1.”

“Boli sme poctení tým, že McLaren Racing bol vybraný ako reprezentant Formuly 1, čo nám dalo príležitosť predviesť inžiniersku prácu na svetovej úrovni, ktorú prinášame do motoršportu,” odkázal tím.