logo F1online.skF1online.sk

Brown: Keby sa Norris a Verstappen dostali do priameho súboja, tiekli by slzy

Andrea Stella, Oscar Piastri, Lando Norris a Zak Brown
© Twitter/Zak Brown
Milan Kubala
Milan Kubala14. 5. 2024

História sa už nebude pýtať na to, ako sa Lando Norris dostal k svojmu prvému víťazstvu a či mu pomohol výjazd safety caru. Bude ju však zaujímať, či už má britský jazdec dostatočné kvality, aby sa mohol porovnávať s najväčšou hviezdou súčasnosti Maxom Verstappenom. Generálny riaditeľ McLarenu Zak Brown o tom nepochybuje.

Z pozície fanúšikov môžeme len fantazírovať o tom, ako by dopadli súboje velikánov s rovnakou technikou. V roku 2021 sme niečo také zažili po dlhom čase, keď sa Max Verstappen a Lewis Hamilton postavili zoči-voči vo veľmi vyrovnaných strojoch. Čo však vidieť porovnanie s Alonsom, Leclercom, Russellom alebo aj novopečeným víťazom Landom Norrisom?

Zak Brown sa na víkendovej Veľkej cene veteránov v Monaku nechal počuť, že Lando Norris je na rovnakej úrovni ako Max Verstappen a dokázal by mu poriadne prikúriť. “Ja si myslím, že Lando môže Maxa poraziť v priamej bitke,” cituje bossa legendárnej značky Autosport. “Bol by to úžasný súboj a myslím si, že množstvo pretekov by sa skončilo slzami buď na jednej, na druhej, alebo na oboch stranách. Pokiaľ sa však bavíme o čistom talente, ešte som nevidel nikoho, kto by bol rýchlejší než Lando.”

“Max je určite rovnako rýchly. Som presvedčený, že mnohí ľudia so mnou nebudú súhlasiť, no v konečnom dôsledku sa to nedozvieme, kým ich neuvidíme v rovnakom monoposte. Ale keď sa pozerám na Landa, nikde inde nevidím rýchlejšieho jazdca,” stavia rodáka z Bristolu na vysoký piedestál. “Vzrušujúce je, že Oscar by sa mu mohol vyrovnať. Keď nazbiera viac skúseností, myslím si, že mu bude častejšie vyrovnaným protivníkom.”

Lando Norris po víkende v Miami priznal, že mu spadol kameň zo srdca. Na prvé víťazstvo čakal nesmierne dlho, čo ho už dosť hnevalo. Premiérový triumf mu však môže rozviazať ruky a on môže spraviť ďalšie kroky vpred.

Brown s touto teóriou súhlasí. “Určite. Keď pilot získa svoje prvé víťazstvo, je na tom niečo špeciálne. Spomínam si, keď som ja vyhral prvýkrát,” rozpamätal sa aj na svoju pretekársku kariéru. “V tej chvíli už viete, že ste to dokázali. Pilot sa upokojí a už nemusí byť taký snaživý. Ak je príliš snaživý, zvykne sa mu to svojím spôsobom vypomstiť.”

McLaren má služby svojho jazdca poistené až do roku 2027, keďže Lando Norris predĺžil zmluvu počas uplynulej zimy. Papájoví určite spravili dobre, pretože na Landa si robí zálusk aj Helmut Marko a podľa svojich slov ho pozorne sleduje.

Norris verí projektu McLarenu a zostáva lojálny. Podľa Browna ho však neprinútila podpísať novú zmluvu len táto vlastnosť, ale aj dôkazy, ktoré mu predložil Woking. “Ľudia musia byť vo svojej kariére lojálni, ale lojálnosť vás dovedie len do istého bodu. Podľa mňa si však uvedomil náš minuloročný obrat, dôveroval Andreovi Stellovi a celému tímu. Je to jeho rodina, on McLaren miluje. Čo je však najdôležitejšie, dôveruje nám, že mu poskytneme víťazné auto a minulý víkend sme to dokázali. To jeho dôveru len posilní.”

Súvisiace články

Diskusia