logo F1online.skF1online.sk

Verstappen získal vďaka Hülkenbergovi 0,140 sekundy: Treba hľadať aj takéto výhody

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 5. 2024

Získal by Max Verstappen bez pomoci Nica Hülkenberga pole position v Imole? Jednoznačnú odpoveď na túto otázku nemáme. Vieme len, že by to bolo s McLarenmi nesmierne tesné. Holanďan je však vďačný pilotovi Haasu za to, ako mu pomohol.

Víťazstvo v bitke o pole position nakoniec vybojoval Max Verstappen, ktorý porazil Oscara Piastriho o 74 a Landa Norrisa o 91 tisícin sekundy. Opäť rozhodovali najmenšie detaily, no tentoraz aj zákryt, ktorého sa úradujúci šampión dočkal ako jediný.

“Boli sme parťáci so zákrytom,” zasmial sa Max Verstappen na tlačovej konferencii po otázke o Nicovi Hülkenbergovi. “V Q2 som mu ja poskytol zákryt pred sedemnástou zákrutou, on mi dal potom [v Q3] zákryt pred dvojkou. Myslím, že som tam dorazil na môj vkus až príliš rýchlo, pretože som trochu prešvihol druhú zákrutu. Takže som trochu získal a v druhej zákrute zas trochu stratil.”

“Celkovo si myslím, že mi to trochu pomohlo. Ale keď sa celý víkend trápite a konečne to otočíte, musíte hľadať aj tieto drobné výhody a pokúsiť sa zostať vpredu. Krásne to zafungovalo,” tešil sa z vyrovnania rekordu Ayrtona Sennu zo sezón 1988 a 1989, keď dokázal vybojovať osem pole positions v rade.

Pripísal by si však tú ôsmu aj bez Haasu? Čo hovoria čísla? Max Verstappen v nájazde do prvej zákruty získal oproti svojmu predchádzajúcemu pokusu až 9 km/h, keď bol priamo za Nicom Hülkenbergom. Keď Haas predbehol, efekt zákrytu sa pominul a ukázal sa odpor auta. Ku koncu rovinky sa zisk ustálil na hranici 4 km/h.

Od štartovej čiary až po brzdný bod sa to postaralo o 0,140 sekundy, ktoré získal prakticky zadarmo oproti predchádzajúcemu pokusu. Nebyť toho, pred Maxom Verstappenom mohol skončiť Oscar Piastri aj Lando Norris.

Ako však obhajca titulu spomenul, následne skutočne mierne prestrelil brzdný bod v Tamburelle stratil. Na nasledujúcej rovinke tak mal náskok už len 0,080 sekundy, čo je hodnota, ktorá ho takmer presne delila od Oscara Piastriho.

Maxa Verstappena to však v týchto chvíľach už vôbec nemusí zaujímať. Po príchode do hotela zasadol do simulátora a pustil sa do stintu na virtuálnej 24-hodinovke na Nürburgringu.

A určite si popri jazdení nespomenie ani na ďalší vtipný moment z kvalifikácie. “Bolo to skvelé,” usmieval sa. “Mám aj jednu zábavnú príhodu z kvalifikácie, keď sme vchádzali do boxov. Veľa ľudí tlieskalo, no jeden chlapík mi ukazoval niečo iné, tak som mu ukázal prostredník.”

“Keď som okolo prechádzal druhýkrát, už tlieskal. Učia sa! Nie je to milé k jazdcom, ale aby ste vedeli, aj ja sa dokážem chovať škaredo!” žartoval trojnásobný šampión.

Oscar Piastri na tlačovke prezradil, že spomínaného huncúta si všimol aj on. “Áno, videl som rovnakého chlapíka. Neukazoval mi prostredník, ale palec dolu. Ale tebe tlieskal!” otočil sa k Verstappenovi.

Lando Norris sa pridal do žartovnej debaty. “Ja som ho videl tiež, ale myslím si, že bol na mojej strane.”

Súvisiace články

Diskusia