logo F1online.skF1online.sk

V McLarene hlásia spokojnosť: Sme v dobrej pozícii

Lando Norris
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala17. 5. 2024

Oscar Piastri v druhom tréningu obsadil druhú priečku a aj keď Lando Norris skončil papierovo až dvanásty, každý, kto sledoval piatkové tréningy, vie, že to nie je jeho reálna rýchlosť. V McLarene vidieť úsmevy, veď pred sobotu je z nich druhý, ba podľa Georgea Russella dokonca prvý najrýchlejší tím.

Landovi Norrisovi sa v poslednom kvalifikačnom pokuse nepodarilo dokončiť celé kolo. V prvých dvoch sektoroch bol fialový, ale na výjazde z poslednej zákruty vyšiel na štrk a bolo po nádejach. V poslednom sektore by sa ešte istotne zlepšil, ale aj keby sme sčítali jeho najlepšie časy bez neho, dostali by sme kolo na úrovni 1:15,993.

“Celkovo to bol slušný deň,” zhodnotil Lando Norris, ktorý skončil dvanásty, ale mohol druhý či nebodaj dokonca prvý. “Prvý tréning bol trochu chaotický. Na aute sme mali mrežu na aerodynamiku, testovali sme komponenty aerodynamiky a následne sme mali s autom pár problémov. Nebol to najčistejší a priamočiary deň, ale medzi prvým a druhým tréningom sme spravili pekný krok vpred.”

Pilota McLarenu v prvom tréningu chvíľu trápila technika, ale po červenej vlajke sa všetko rozbehlo. “Cítil som sa komfortne, na trati to bolo celkom dobré. Sme v dobrej pozícii. Bolo to náročné s nárazmi vetra, ktoré neskôr ustali. Bol to pozitívny deň a dobrý vstup do víkendu.”

Čo môže spraviť McLaren pred sobotou, aby našiel ešte ďalšie desatiny? Pozitívom je, že nastavenia nemusí drasticky meniť ako napríklad Red Bull. “V tejto chvíli si nie som istý. Pozrieme sa na dáta, porovnáme sa s ostatnými; s Red Bullom, Ferrari, Mercedesom, ktorý sa zdá byť tiež celkom rýchly. Pokúsime sa zistiť, ako sme na tom v porovnaní s nimi.”

“Tu a tam vieme niečo nájsť, dnes sa zdalo, že sme relatívne rýchli. Ja som nedokončil svoje kolo na konci, ale sme v dobrej pozícii. Nemusíme toho meniť tak veľa, len doladíme pár drobností a všetko poskladáme dokopy,” avizuje Norris.

V prípade Oscara Piastriho sme nemuseli počítať najrýchlejšie sektory. Austrálčan ich totiž dokázal poskladať do jedného kola a obsadil druhé miesto. Pred sobotu sa aj on cíti veľmi dobre.

“Tento deň nás povzbudil. Mali sme dobrú rýchlosť v kvalifikačných aj pretekových stintoch, takže som spokojný,” odpovedal na novinárske otázky Oscar Piastri. “V aute sa cítim komfortne od prvého momentu, keď sme vyrazili na trať. V noci sa pokúsime nájsť ešte trochu viac a uvidíme, čo sa nám podarí zajtra.”

Ako vysoko by to mohol McLaren vytiahnuť v sobotu? “Ťažko povedať, je to veľmi tesné. Red Bull bol raz hore, potom dolu, čo je trochu nezvyčajné. Ferrari sa zdá byť rýchle, Mercedes bol miestami takisto rýchly. Myslím si však, že sme v tejto bitke. Pokúsime sa do zajtra ešte niečo nájsť, ale naša dnešná pozícia nie je nereálna.”

Súvisiace články

Diskusia