logo F1online.skF1online.sk

Verstappen v kvalifikácii porazil počasie, Hülkenberg je druhý. Ferrari opäť pohorelo

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala17. 6. 2023

Kvalifikácia na Veľkú cenu Kanady nám skutočne priniesla niekoľko prekvapení. Ak ste však dúfali, že pole position získa nečakané meno, sklameme vás. Max Verstappen sobotu suverénne ovládol a porazil aj počasie, na ktoré však boli mnohí súperi vrátane Ferrari prikrátki. Najbližšie k Maxovi Verstappenovi budú v nedeľu štartovať Nico Hülkenberg a Fernando Alonso.

V podaní úradujúceho majstra sveta to nakoniec vyzeralo ako ďalšia rutinérska jazda. Na rozdiel od svojho tímového kolegu sa poľahky prebojoval do Q3 sa v nej už nebolo o čom. Keďže radary avizovali zosilnenie dažďa, dôležité bolo zajazdiť rýchle kolo čím skôr. Holanďanovi vyšli úvodné dve kolá, pričom hlavne to druhé bolo bezkonkurenčné.

A aj keď meno držiteľa pole position neprekvapí, Nica Hülkenberga by ste na druhom mieste asi nečakali. Haas bude do pretekov štartovať z najlepšej pozície v histórii tímu, keďže šprint v Brazílii 2022 bol považovaný za súčasť kvalifikácie. Nečudo, že Haas má obrovskú radosť; druhé miesto si rozhodne zaslúži.

Tretí skončil Fernando Alonso, ktorého môže aj trochu mrzieť, že nemal k dispozícii viac času a Q3 prerušil červenou vlajkou Oscar Piastri, ktorý trafil bariéru. Španielsky pretekár mal totiž rozbehnuté lepšie kolo, ktorým by pravdepodobne preskočil Nica Hülkenberga, no pred prerušením nestihol preťať cieľovú čiaru. Keď maršali odpratali zničený McLaren, trať už bola príliš mokrá a nik sa nedokázal zlepšiť.

Na štvrtej a piatej priečke evidujeme dvojicu z Mercedesu, pričom tentoraz sa viac darilo Lewisovi Hamiltonovi. Mercedes má za sebou celkom dobrý deň, keďže sa stal jediným tímom, ktorý do Q3 postúpil s oboma svojimi pretekármi a zároveň obaja jeho jazdci videli aj šachovnicovú vlajku.

Z Alpinov sa v TOP10 ocitol len šiesty Esteban Ocon, ktorý bude v nedeľu zvádzať súboje so siedmym Norrisom. Ani Norris nebude veľmi spokojný s kolegovou nehodou, pretože mu vzala príležitosť vylepšiť si čas.

Pomalší ako Lando Norris boli v Q3 už len Carlos Sainz, Oscar Piastri a Alex Albon. Pilot Williamsu nemá pri svojom mene žiaden čas, keďže si skrátil poslednú šikanu. Po červenej vlajke už nemalo význam sa o niečo snažiť.

Veľké veci sa však diali v Q2. Trať totiž pomerne rýchlo osychala a po opatrnom výjazde na intermediálkach sa o tom presvedčili všetci, no nie všetci tieto podmienky dokázali využiť. Charles Leclerc, Sergio Pérez aj Lance Stroll nakoniec nepostúpili do najlepšej desiatky. Keď sa opäť rozpršalo, ich snahy na intermediálkach boli odsúdené na neúspech. V Q2 rozhodla jazda bez chýb, pohotovosť a správna stratégia. Táto kombinácia dostala Alexa Albona na prvú priečku.

Ferrari tak po “najlepšom piatku v sezóne”, ako ho počastoval Charles Leclerc, zažilo jednu z najhorších sobôt. A to ešte musíme zdôrazniť, že Carlos Sainz je vyšetrovaný za zablokovanie Pierrea Gaslyho v Q1.

V sobotu sme videli ešte jednu červenú vlajku. Prerušila prvú časť kvalifikácie po problémoch Kuan-jü Čoua. Čínskemu pretekárovi bolo hneď po výjazde z boxov jasné, že s pohonnou jednotkou niečo nie je v poriadku. Čím viac zatlačil na plynový pedál, tým to vraj bolo horšie. Keď zastavil svoj monopost, maršali vytiahli červené vlajky, no Alfa Romeo nakoniec dokrivkala do boxov. Čou sa ešte vrátil na trať, ale nepredbehol žiadneho zo svojich súperov.

Keď sme už spomenuli potenciálny prehrešok Carlosa Sainza voči Pierreovi Gaslymu, dodajme, že ku komisárom sa majú dostaviť aj Júki Cunoda (za zdržanie Nica Hülkenberga a Charlesa Leclerca), a napokon aj Lance Stroll, ktorý sa mal previniť voči Estebanovi Oconovi.

Image

Súvisiace články

Diskusia