logo F1online.sk

James Key smeruje do Alfy Romeo, stane sa novým technickým riaditeľom tímu

James Key
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár7. 6. 2023

James Key bez angažmánu dlho nezostal. Po tom, čo sa v marci porúčal z McLarenu, má už nového zamestnávateľa. Je ním Alfa Romeo, v ktorej štruktúrach už v minulosti pôsobil. Od 1. septembra tohto roku sa stane novým technickým riaditeľom stajne, vo funkcii nahradí Jana Monchauxa.

Key sa vráti do Hinwilu po viac než dekáde. V švajčiarskom celku pôsobil v rokoch 2010 až 2012, počas ktorých zastával – rovnako tak, ako tomu bude teraz – pozíciu technického riaditeľa.

V priebehu dlhej, vyše 25-ročnej kariéry, vystriedal pôsobísk hneď niekoľko: Svoju púť v najvyššej motoristickej súťaži započal v Jordane, vo farbách ktorého sa ako 33-ročný stal historicky najmladším technickým riaditeľom. Tento “flek” si udžal aj po tom, čo sa tím premenoval na Midland, Spyker a následne Force Indiu.

Po pôsobení vo Force Indii poputoval už do spomínaného Sauberu, odkiaľ zamieril do Toro Rossa a následne McLarenu.

Po tom, čo však so službami 52-ročného Brita neboli vo Wokingu spokojní, sa teraz vracia do Hinwilu. Zdá sa, že výkonný riaditeľ tímu Andreas Seidl sa jeho príchodu už nemôže dočkať.

“Som rád, že môžem privítať Jamesa späť doma v Hinwile, ktorý sa k nám pripojí, aby formoval budúcnosť tohto tímu,” nechal sa počuť Andreas Seidl. “To, čo tu nájde, sa od čias, keď tu pôsobil, poriadne zmenilo, ale elán a odhodlanie, ktoré prispelo k predošlým úspechom tímu, sú stále rovnaké.”

“Som si istý, že s týmto veľmi talentovaným a odhodlaným tímom budeme pokračovať v raste, ktorý sme už započali. Jamesove menovanie je kľúčovým krokom na tejto ceste: má množstvo slúseností, nielen ako technický riaditeľ, ale aj v rôznych iných úlohách v rámci technickej organizácie tímu. Bude viesť proces transformácie technickej stránky tímu a poskytne nám nástroje a smer, ktoré potrebujeme na riešenie budúcnosti.”

“Chcem sa tiež poďakovať Janovi za jeho vzácny príspevok k tomu, že sa Sauber dostal tam, kde je teraz. Máme za sebou najúspešnejšiu sezónu za posledné desaťročie, v ktorej sme sa vyšplhali na šieste miesto v Pohári konštruktérov.”

O slovo sa prihlásila aj staronová akvizícia Alfy Romeo James Key:

“Som rád, že sa vraciam do Hinwilu, kde budem pracovať so starými a novými kolegami zo Sauberu,” uviedol. “Máme veľmi pekné spomienky na obdobie, ktoré som tam predtým strávil. Teším sa na to, že budem viesť technickú stránku tímu v jednom z najdôležitejších okamihov jeho dlhej histórie, keďže je pred nami vzrušujúca budúcnosť. Čaká nás veľké množstvo práce, no som presvedčený, že každý jeden člen nášho tímu, ktorý pôsobí v Hinwile, bude mať odhodlanie a chuť dostať nás na vrchol. Sme si vedomí toho, že si to bude vyžadovať čas, námahu a vytrvalosť, pričom výsledky tejto práce sa dostavia až v priebehu nasledujúcich dvoch sezón alebo neskôr, no máme stanovenú cestu a plán, ktorým by sme chceli začať.”

“Som vďačný Andreasovi za dôveru, ktorú do mňa vložil, teším sa na splatenie jeho dôvery a na úzku spoluprácu s ním pri riešení budúcich výziev a ambícií,” dodal Key.

Súvisiace články