logo F1online.sk

Zehnder: Leclerc je dokonalý talent, pravdepodobne najväčší, aký som kedy videl

Beat Zehnder
© Twitter/Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 4. 2023

Tridsať rokov s jedným tímom plných bohatých skúseností. Beat Zehnder patrí medzi najnenápadnejšie, ale zároveň najrešpektovanejšie osobnosti Formuly 1. Tento švajčiarsky inžinier je so Sauberom už od 80. rokov a s tímom v roku 1993 vstúpil aj do F1. Za ten čas mal možnosť sledovať nejeden obrovský talent. Niektoré majú v jeho srdci naďalej svoje miesto – vrátane Kimiho Räikkönena a Charlesa Leclerca.

Zehnder toho o bývalých jazdcoch Sauberu vie naozaj veľa. Počas tridsiatich rokov s nimi priamo pracoval a mohol ich počúvať aj skúmať ich dáta.

Takisto je to veľmi otvorený a úprimný muž, ktorý zakaždým hovorí, čo si myslí a neuhýba ani pred nepríjemnými otázkami. Šéfovia tímov a ich manažéri sa zväčša vyhýbajú priamo porovnávať svojich minulých aj súčasných jazdcov. Zehnder s tým však nemá problém, čo ukázal už vlani, keď bol hosťom Toma Clarksona v podcaste Beyond the Grid.

13. marca 1993 uplynulo presne tridsať rokov od premiéry Sauberu vo Formule 1 – Zehnder bol pri tom a naďalej je jednou z najdôležitejších súčastí tímu. V súčasnosti plní úlohu športového riaditeľa a spolu so zástupcom tímu Alessandrom Alunnim Bravim a technickým riaditeľom Janom Monchauxom sa zodpovedá priamo generálnemu riaditeľovi Andreasovi Seidlovi.

Teraz sa pri príležitosti tridsiateho výročia premiéry Sauberu v F1 rozpovedal pre portál RacingNews365.com. Jeho reportér, Rory Mitchell, neodolal pokušeniu dotknúť sa jednej z obľúbených tém nás všetkých – vzájomného porovnania jednotlivých pilotov, s ktorými mal Zehnder česť v Sauberi pracovať.

„Kimi je prirodzený talent,“ prehlásil Zehnder na margo muža, ktorý zažil so Sauberom trochu kontroverzný debut v roku 2001. „Dokonca aj v čase, keď už bol trochu starší a vrátil sa do nášho tímu, dokázal stále riadiť rýchlo akýkoľvek stroj – pravdepodobne rýchlejšie než ktokoľvek iný bez toho, aby strávil príliš veľa času jeho nastavovaním. Dokáže si teda sadnúť do čohokoľvek a rýchlo sa tam cíti komfortne.“

„Na jeho prvých pretekoch v Melbourne ho každý desať minút pred otvorením boxovej uličky hľadal, ale nikto netušil, kde je,“ spomína na starú známu príhodu z roku 2001 Zehnder. „V skutočnosti spal pod stolom prikrytý dekou. Všetci naňho vybehli: ‚Poďme, vstávaj! O sedem minút sa otvára boxová ulička!‘ A on len: ‚Nechajte ma ešte také tri alebo štyri minúty pospať.‘ Už v jeho začiatkoch to teda bol ten najpohodovejší chlapík.“

Z jeho dlhej pamäte – plnej mien ako Räikkönen, Massa, Kubica či Vettel – sa však vynára ešte jeden výnimočný talent. V roku 2018 zažil v jeho tíme premiéru istý Charles Leclerc a podobne ako Kimi, aj on u Zehndera zanechal nezmazateľný dojem.

„Charles je pre mňa obrovský talent a pravdepodobne najdokonalejší jazdec, s ktorým som pracoval,“ prehlásil Zehnder. „Má obrovský hlad a snaží sa čo najviac pochopiť tento šport, jeho technickú stránku a taktiež je veľmi sebakritický – niekedy možno až príliš.“

„Najprv obviňovať seba, a nie niekoho iného, je veľmi veľký rozdiel v porovnaní s mnohými ďalšími jazdcami,“ dodal Zehnder.

Súvisiace články