logo F1online.sk

Red Bull predstavil monopost RB19, od roku 2026 nadviaže spoluprácu s Fordom!

Red Bull RB19
© Twitter/Red Bull Racing
Tomáš Masár
Tomáš Masár3. 2. 2023

Red Bull, v poradí druhý tím štartového poľa, predstavil v New Yorku nový monopost pre nadchádzajúcu sezónu nesúci označenie RB19. Podobne ako v minulých rokoch, aj teraz sa rakúsky celok rozhodol vsadiť na tradičné lakovanie, ktoré sa od tých predošlých odlišuje len minimálne. Nový monopost si tak veľkou zmenou vo výzore neprešiel, no Red Bull i tak prišiel s jednou enormnou novinkou – od roku 2026 spojí sily s Fordom!

Rakúsky celok sa nám tak na začiatku februára postaral o poriadne „breaking news“. To, o čom sa v kuloároch už dlhšie viedli špekulácie, sa ukázalo byť pravdivé. Red Bull sa po tom, čo v roku 2025 nadobro ukončí spoluprácu s Hondou, bude môcť od roku 2026 pri vývoji pohonných agregátov spoliehať na nového partnera – Ford. Podľa Racer.com bude tím z Milton Keynes aj naďalej zodpovedný za spaľovací motor ako taký, Ford sa zameria na batériové a hybridné technológie.

Americká automobilka sa tak do kolotoča Formuly 1 vráti po viaž než dvoch dekádach. Naposledy totiž motormi zásobovala ešte Jaguar, a to v roku 2004. Ford nebude v najvyššej motoristickej súťaži žiadnym nováčkom, práve naopak. V F1 už v minulosti zanechal nezmazateľnú stopu, a to najmä v 60. a 70. rokoch minulého storočia. Dovedna sa podieľal na zisku trinástich titulov v súťaži jednotlivcov a na desiatich prvenstvách v Pohári konštruktérov, čo z neho robí tretieho najúspešnejšieho dodávateľa pohonných jednotiek všetkých čias. Od jeho zlatej éry ale uplynulo už množstvo času a je otázne, či značka pochádzajúca z Detroitu nadviaže na svoje niekdajšie úspechy aj dnes. V Red Bull však zrejme o tom, že spolupráca bude žať úspechy, nepochybujú.

Súvisiace články