logo F1online.sk

Red Bull zrejme spojí sily s Fordom, k potvrdeniu spolupráce dôjde už zajtra

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár2. 2. 2023

To, o čom sa v posledných týždňoch viedli len dohady, sa zajtra zrejme stane skutočnosťou. Red Bull o pätnástej hodine stredoeurópskeho času odhalí nový monopost pre nadchádzajúcu sezónu v New Yorku, kde podľa všetkého tiež dôjde k oznámeniu spolupráce s automobilovým gigantom Ford.

Ford bude s Red Bullom spolupracovať na vývoji pohonných agregátov, ale až od roku 2026, keď vstúpia do obehu nové pravidlá. Dovtedy sa bude rakúsky celok spoliehať na motory, ktoré vyrába pod vlastnou záštitou za nemalého prispenia Hondy.

O tom, že dohoda Red Bullu a Fordu je už spečatená a je len otázkou niekoľkých hodín, kedy uzrie svetlo sveta, infomovala BBC odvolávajúca sa na talianske média, ktoré zase túto informáciu prebrali od tlačovej agentúry Ansa.

Ford totiž poslal informáciu o nadviazaní spolupráce s Red Bullom tlačovej agentúre Ansa bez toho, aby uviedol, že je pod embargom. Ansa následne správu zverejnila a hoci ju rýchlo stiahla, nešťastie už bolo na svete.

Ak sa Ford skutočne spojí s Red Bullom, tak sa do F1 vráti po viac než dvadsaťročnej odmlke. Naposledy totiž dodával pohonné jednotky Jaguaru, a to ešte v roku 2004.

Americká automobilka zanechala v F1 v minulosti nezmazateľnú stopu. Najväčšie úspechy, na ktoré by teraz chcela nadviazať, zaznamenala ešte v 60. a 70. rokoch minulého storočia. Ford v tom čase financoval motor Cosworth DFV V8, ktorý sa od roku 1967 až do nástupu turboéry na začiatku 80. rokov postaral o neuveriteľných 155 víťazstiev.

O niečo podobné sa Ford bude pokúšať s Red Bullom. Či však spolupráca bude žať úspechy, napovie viac až budúcnosť.

Súvisiace články