logo F1online.sk

Preteky v Las Vegas zožnú väčší úspech než Super Bowl, domnieva sa Domenicali

Las Vegas, ilustračné
© Pixabay
Tomáš Masár
Tomáš Masár27. 1. 2023

Šéf najvyššej motoristickej súťaže Stefano Domenicali sa domnieva, že premiérové preteky v Las Vegas zožnú obrovský úspech. Predpovedá, že v ziskoch dokonca predčia finálový zápas americkej futbalovej ligy – tzv. „Super Bowl, ktorý sa v roku 2023, rovnako ako Formula, 1 uskutoční v meste hriechu, zábavy a hazardu vôbec po prvýkrát.

Preteky v Las Vegas sa konali dovedna dvakrát, a to v rokoch 1981 a 1982. Teraz sa vracajú po viac než 40-tich rokoch s ambíciou udržať sa v kalendári Formuly 1 omnoho dlhšie.

Na základe odhadov sa očakáva, že preteky v Las Vegas zarobia počas svojho pilotného ročníka viac než jednu miliardu dolárov a dvojnásobne tak prekonajú zárobok „Super Bowlu“.

„Super Bowl sa tu uskutoční len raz, ale my tu zostaneme dlho,“ uviedol Stefano Domenicali na podujatí Preview Las Vegas. „V meste budeme mať nepretržite umiestnenú vlajku, z Las Vegas urobíme nielen mesto, v ktorom sa bude podujatie týždeň odohrávať, ale urobíme z neho miesto, kde sa bude tento šport rozvíjať.“

Prípravy na preteky, ktoré sa uskutočnia v novembri, začnú v apríli. Hoci sa niektoré veci budú dolaďovať až v poslednej možnej chvíli, Domenicali je presvedčený, že všetko bude pripravené včas a najmä profesionálne.

„Veľa vecí budú pripravovať na poslednú chvíľu,“ poznamenal Talian. „To je súčasť hry. Musím však povedať, že v komunite, ktorá s nami spolupracuje, vládne neuveriteľná profesionalita.“

Výkonná riaditeľka Veľkej ceny Las Vegas Renee Wilmová avizuje, že trať sa bude budovať po častiach, aby došlo k minimálnemu narušeniu miestnych kasín či podnikov.

„Výstavba budovy padoku je v plnom prúde. Časový plán výstavby a nastavenia sa budú líšiť v každej zóne v závislosti od inštalácie, s výstavbou však začneme už v júni,“ povedala Wilmová pre miestnu televíznu stanicu KTNV.

„Máme vyhotovené plány mostov pre autá, chodníky pre chodcov, obchodné prístupové body a veľmi úzko spolupracujeme s metrom a hasičmi, aby sme zaistili, že premávka bude v čase pretekov nižšia. Taktiež spolupracujeme s našimi miestnymi partnermi v snahe predísť akýmkoľvek nepríjemnostiam.“

Vieme, že po dopravnej stránke to bude ťažký a náročný víkend, no myslím si, že výhody a skúsenosti, ktoré z toho mesto získa, ďaleko prevážia faktor nepohodlia,“ doplnila Wilmová.