logo F1online.sk

Formula 1 zaslala Sulajemovi právnu nótu: Neprijateľne prekračujete právomoci!

FIA, F1, Zandvoort, Holandsko, ilustračné
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 1. 2023

Prezident Medzinárodnej automobilovej federácie využíva svoj účet na Twitteri zrejme až príliš voľne. Komunikácia a celková prezentácia katarského prezidenta FIA očividne začína dráždiť už aj Formulu 1, keďže Sulajem sa očividne bez predchádzajúcej komunikácie s Liberty Media vyjadruje k otázkam, ktoré sa ho nijak netýkajú.

Sulajem nedávno reagoval prostredníctvom sociálnych sietí na informácie agentúry Bloomberg, ktorá informovala o saudskej ponuke vo výške asi 20 miliárd dolárov za kúpu celej Formuly 1. Majiteľom vysielacích práv je v súčasnosti Liberty Media, ktorá šport prevzala v roku 2017 za cenu 4,4 miliardy dolárov.

Sulajem po prečítaní informácií Bloombergu napísal, že by každý záujemca mal „použiť zdravý rozum, zvážil vyššie dobro športu a prišiel s rozumným plánom – nie iba s veľkým množstvom peňazí.“

„Je našou povinnosťou posúdiť, aký by to malo ďalší dopad na promotérov veľkých cien z hľadiska zvýšených poplatkov za usporiadanie podujatí a iných komerčných nákladov, ale aj akýchkoľvek možných negatívnych vplyvov na fanúšikov,“ dodal Sulajem.

Sumu 20 miliárd dolárov pritom Katarčan označil za „nadhodnotenú“.

Keď si tieto slová prečítali v Amerike, očividne im spadla sánka a britským médiám sa (určite nie náhodou) dostala do rúk oficiálna nóta zástupcov Formuly 1, ktorú rozhodne môžeme vnímať ako varovný výstrel. List bol podpísaný právnickou veteránkou F1 Sachou Woodwardovou Hillovou a Renee Wilmovou, ktorá pracuje ako hlavná právna a administratívna riaditeľka spoločnosti Liberty Media Corporation.

Je teda jasné, že Liberty Media rieši slová Sulajema na právnej úrovni, nie prostredníctvom ľudí určených na komunikáciu s verejnosťou. To je jasný signál toho, že Sulajem prekročil hranicu a britské médiá hodnotia tento list ako znak „hrozby vystupňovania napätia medzi Formulou 1 a FIA.“

Liberty Media v tomto liste vraj jasne prehlásila, že „prezident FIA prekračuje svoje kompetencie“ a „zasahuje do našich komerčných práv neprijateľným spôsobom pri údajnej nadhodnotenej cene 20 miliárd dolárov.“

„List, ktorého kópia bola v utorok zaslaná tímom F1, vrátane Ferrari a Mercedesu, upozornil FIA, že ‚Formula 1 má výhradné právo využívať komerčné práva v rámci majstrovstiev sveta Formuly 1‘ na základe 100-ročnej zmluvy,“ cituje z listu britská televízia Sky.

„FIA sa okrem toho zaviazala, že neurobí nič, čo by poškodilo vlastníctvo, správu a/alebo využívanie týchto práv. Tieto komentáre na sociálnych sieťach zo strany prezidenta FIA považujeme za neprijateľný zásah do týchto práv,“ cituje z listu rovnaký zdroj.

Liberty Media rovnako tak podčiarkla to, čo sme uviedli v našom článku o Sulajemových slovách aj my. FIA skrátka nemá pri potenciálnom predaji Formuly 1 absolútne žiadne slovo, nijakým spôsobom by sa k možnému predaju nemohla vyjadriť, zabrániť mu a ani ho ovplyvniť. „Náznak, že akýkoľvek potenciálny kupec je povinný záležitosť konzultovať s FIA, je nesprávny,“ uvádza sa v liste.

Ten ďalej uvádza, že pán bin Sulajem vraj „prekročil hranice právomocí FIA“ a „akákoľvek osoba alebo organizácia, ktorá komentuje hodnotu subjektu alebo jeho dcérskych spoločností – najmä ak tvrdí alebo naznačuje, že má dôverné informácie –, riskuje, že spôsobí značné škody akcionárom a investorom tohto subjektu, nehovoriac o dôsledkoch zo strany regulačných orgánov.“

„FIA môže byť zodpovedná v rozsahu, v akom tieto komentáre poškodia hodnotu spoločnosti Liberty Media Corporation,“ dodáva list.

Toto je vskutku poriadne ostrá kritika a hoci sa jedná „len“ o uniknuté informácie a nie oficiálne tlačové stanovisko, môžeme túto správu považovať za hodnovernú, rovnako tak skutočnosť, že na verejnosť neprenikla náhodou.

Sulajema a jeho celkom hlúpy spôsob komunikácie už na Twitteri komentoval aj renomovaný novinár Joe Saward, podľa ktorého sa prezident skrátka mýli. Suma 20 miliárd nie je nadhodnotená, ale nedostatočná. Jednoduché princípy trhovej ekonomiky totiž hovoria, že keby bola suma dostatočná, k predaju by došlo.

„Šport má oveľa vyššiu cenu než 20 miliárd, inak by Liberty Media k predaju pristúpila. Uniknuté novinky sú len spôsob, ako povedať, že ponuka nebola dostatočná,“ komentoval článok Bloombergu Saward.

Súvisiace články