logo F1online.sk

Sulajem označil údajnú saudskú 20-miliárdovú ponuku na kúpu F1 ako „nadhodnotenú“

Mohamed bin Sulajem
© FIA
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 1. 2023

Bola saudská ponuka na kúpu Formuly 1, o ktorej informovala agentúra Bloomberg skutočná? Alebo sa jedná len o novinársku kačicu? Nuž, určitú kredibilitu týmto správam nedáva len jej renomovaný zdroj, ale teraz aj skutočnosť, že sa k veci vyjadril aj prezident Medzinárodnej automobilovej federácie.

Ten síce nepovedal nič o tom, či bola táto ponuka skutočná alebo nie. Miesto toho použil túto správu ako možnosť vyslať odkaz všetkým potenciálnym záujemcom. Vieme si však len ťažko predstaviť, ako by mohla FIA do prípadných rokovaní s Liberty Media vstupovať alebo dokonca vplývať na konečné rozhodnutie.

V každom prípade Sulajem označil údajnú ponuku Saudského investičného fondu vo výške asi 20 miliárd dolárov (viac ako päťnásobok toho, čo za kúpu Formuly 1 zaplatila v roku 2017 Liberty Media) za „nadhodnotenú“.

„FIA je neziskovou organizáciou a ako správca motoristického športu opatrná voči údajnej nadhodnotenej cenovke na 20 miliárd dolárov, ktorá Formule 1 prischla,“ napísal prezident FIA Mohamed bin Sulajem na sociálnych sieťach.

„Každému potenciálnemu kupcovi odporúčame, aby použil zdravý rozum, zvážil vyššie dobro celého športu a prišiel s jasným a udržateľným plánom – nie iba s veľkým množstvom peňazí.“

„Je našou povinnosťou posúdiť, aký by to malo ďalší dopad na promotérov veľkých cien z hľadiska zvýšených poplatkov za usporiadanie podujatí a iných komerčných nákladov, ale aj akýchkoľvek možných negatívnych vplyvov na fanúšikov,“ dodal Sulajem.

Správa Bloombergu zároveň uviedla, že Liberty Media sa k ponuke sadnúť si za rokovací stôl postavila odmietavo. O predaji športu vraj v súčasnej dobe nebude rokovať.

Súvisiace články