logo F1online.sk

Saudi chceli od Liberty Media kúpiť celú Formulu 1

Sergio Pérez vedie štartové pole po štarte VC Saudskej Arábie 2022
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 1. 2023

Z Formuly 1 sa stáva jeden z najväčších biznisov nielen vo svete športu, ale zábavného priemyslu všeobecne. Keď kráľovnú motoršportu v roku 2017 prevzala americká spoločnosť Liberty Media, mnohí sa na obchod za 4,4 miliardy dolárov pozerali s nedôverou. Málo sa však už vie, že Američania mali prednedávnom na stole ešte lukratívnejšiu ponuku od saudských šejkov.

Saudská Arábia má vskutku ohromné ambície. Najprv si dali za cieľ organizovať na svojom území dve veľké ceny, potom prišli s ambíciou do tejto zeme zasnúbenej presťahovať aj niektorý z desiatky existujúcich tímov a teraz sme sa dozvedeli, že prednedávnom mali v pláne kúpiť celý šport.

Nech si o Liberty Media myslíme čokoľvek, objektívne môžeme zhodnotiť, že v porovnaní s panovaním Bernieho Ecclestona urobila Formula 1 obrovský krok vpred. Viete si však predstaviť, ako by to vyzeralo pod vedením saudskoarabských investorov?

Podľa všetkého sa to pokojne mohlo stať. Agentúra Bloomberg uvádza, že od roku 2017 sa hodnota podniku zdvihla zo 4,4 miliardy na 15,2 miliardy a tunajší investičný fond za Formulu 1 ponúkol „viac ako 20 miliárd dolárov“.

Zo správy agentúry pritom vyplýva, že tu hovoríme o pomerne nedávnych udalostiach, vraj sa to udialo niekedy v roku 2022, avšak podľa Bloombergu Američania rokovania so Saudami odmietli už v zárodku.

Rokovania podľa všetkého skončili už v počiatočnej fáze s tým, že Liberty Media nemá záujem zbaviť sa toho, čo predstavuje nesmierne hodnotný majetok, navyše neprestajne zvyšujúci svoju hodnotu.

Ponuku mimochodom predložil notoricky známy Saudskoarabský verejný investičný fond, ktorý sa tvári ako organizácia nezávislá od štátu vedeného despotickou kráľovskou rodinou, avšak všetky svoje peniaze získal práve od nej.

Súvisiace články