logo F1online.sk

S prestupom Seidla nemalo Audi nič spoločné, tvrdí McNish

Andreas Seidl
© Motorsport Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 1. 2023

Po skončení sezóny 2022 sa rozpútala priam šéfovská „silly season“. Hneď niekoľko tímov vykonalo personálne zmeny a vymenilo ľudí na najvyšších miestach. Dôležitú úlohu pri celom kolotoči zohral odchod Andreasa Seidla z McLarenu do Sauberu, teda ťah, za ktorého režiséra bolo od počiatku považované Audi. Jeden z popredných predstaviteľov projektu nemeckej automobilky, Allan McNish, však poprel, že by s tým mali niečo spoločné.

Seidl ako nový najvyšší veliaci dôstojník Audi? Prečo by inak odchádzal z McLarenu a pripojil sa k slabšiemu Sauberu? Plnú kontrolu nad švajčiarskym celkom už čoskoro prevezme Audi. Spojenie Seidla a nemeckej automobilky sa zdalo byť logické a samozrejmé.

Podľa Allana McNisha, riaditeľa pre koordináciu aktivít v motoršporte Audi Group, je však toto rozhodnutie výhradne dielom Sauberu a nemecká automobilka v tom nehrala žiadnu rolu.

„Samozrejme, že museli pristúpiť k nejakej zmene kvôli Frédéricovi Vasseurovi, ktorý sa presúva z Alfy Romeo do Ferrari. Andreas prišiel, aby ho nahradil, ale toto všetko je výhradne záležitosťou Alfy Romeo a Sauberu. S Audi to nemá nič spoločné,“ prehlásil McNish.

Nemecká automobilka sa vraj medzitým sústredí na seba, pokračuje v rozširovaní zariadení a najímaní ľudí. Nepočká ani rok 2026, na ktorý sa treba usilovne pripravovať už teraz.

„Samozrejme, že náš súčasný program spočíva v práci na pohonnej jednotke,“ hovorí McNish. „Budujeme motor, zariadenia potrebné na jeho vývoj, pripravujeme tiež technológie dôležité na výrazné zvýšenie podielu elektriny na pohone a tiež skúmame biopalivá.“

„Musím povedať, že to sú celkom vzrušujúce časy. Ako jazdec si hovoríte: ‚Nuž, keby toto všetko prišlo v roku 2012 alebo tak nejak, potom…‘, ale myslím si, že je to pre našu spoločnosť vzrušujúci okamih vstupu do Formuly 1, ktorá je na tom v tomto období fantasticky,“ dodal McNish.