logo F1online.sk

Andreas Seidl povedie Sauber, nahradí Frédérica Vasseura

Andreas Seidl
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 12. 2022

To, o čom sme len pred malou chvíľou informovali, sa už oficiálne potvrdilo. Novým šéfom Sauberu, v ďalšom roku pôsobiacom ešte pod názvom Alfa Romeo, sa stáva Andreas Seidl. Nemec nahradí Frédérica Vasseura, keďže Francúz prevezme tím z Maranella. Kormidla vo Wokingu sa zase ujme Andrea Stella, ktorý je súčasťou McLarenu už od roku 2015.

Seidl prevezme tím z Hinwilu v januári. Jeho prvou úlohou bude spoločne s vedením švajčiarskeho celku spolupracovať na menovaní svojho nového spolušéfa, ktorého meno sa dozvieme už čoskoro.

Andreas Seidl, rodák z nemeckého Passau, započal svoju motoršportovú kariéru ešte v roku 2000, a to práve v Sauberi, keď niekoľko rokov pracoval ako riaditeľ traťových operácií. Veľký úspech zožal vo svojom ďalšom pôsobisku, v Porsche, ktorému sa pod jeho vedením podarilo v ročníkoch 2015 až 2017 získať tri po sebe idúce tituly v triede LMP1 vo vytrvalostných pretekoch Le Mans. Od sezóny 2019 šéfoval McLarenu, britská stajňa zaznamenala v tomto období značný výkonnostný progres. Niečo podobné budú od 46-ročného Nemca očakávať aj v Sauberi, ktorý sa od roku 2026 zlúči s Audi.

Zdá sa, že Seidl svoj odchod z McLarenu neľutuje a už sa plne orientuje na novú výzvu.

“Je skvelé pripojiť sa od januára k Sauber Group. Je to tím s bohatou históriou vo Formule 1 a organizáciou, ktorú veľmi dobre poznám z čias, keď som štyri roky pracoval a žil v Hinwile,” poznamenal Andreas Seidl.

“Nemôžem sa dočkať, kedy sa pripojím k tímu a budem pracovať so všetkými kolegami v Sauberi na ambicióznych cieľoch, ktoré sme si spoločne stanovili. Chcem poďakovať Finnovi Rausingovi [vlastníkovi Sauberu] a všetkým v skupine Sauber za ich voľbu. Teším sa, že im dôveru splatím dobre odvedenou prácou,“ doplnil Seidl.

S novou akvizíciou vyzerá byť spokojný aj majiteľ Sauberu Finn Rausing: „Je pre mňa obrovským potešením privítať Andreasa Seidla späť v Hinwile ako generálneho riaditeľa skupiny Sauber. Andreasove skúsenosti sú bezkonkurenčné a do Sauber Group prináša jasné pochopenie toho, čo je potrebné na dosiahnutie trvalého úspechu.“

„Preberá spoločnosť na vzostupnej ceste a zdieľa náš záväzok udržiavať našu organizáciu v napredovaní – teším sa na mnoho rokov spoločného úspechu,“ doplnil Rausing.