logo F1online.sk

Šéfovia tímov vzdali hold odchádzajúcemu Brawnovi. Rossovi vďačíme za veľa, zhodujú sa

Ross Brawn
© motorsportmagazine.com
Tomáš Masár
Tomáš Masár3. 12. 2022

Ross Brawn, výkonný riaditeľ Formuly 1 pre motoršport, začiatkom týždňa oznámil, že sa jeho 46-ročná kariéra v najvyššej motoristickej súťaži blíži ku koncu. V reakcii na jeho odchod sa niekoľko šéfov tímov rozhodlo velikánovi športu poďakovať za odvedenú prácu a zároveň mu popriať všetko najlepšie do ďalšej životnej kapitoly.

Brawn má za sebou bohatú kariéru. V kráľovnej motoršportu začínal ešte ako mechanik, aby sa postupom času stal šéfom stajne či jedným z najdôležitejších ľudí vo vedení Formuly 1. Pôsobil v Benettone, Ferrari, Honde a Mercedese a dokonca prevádzkoval aj svoj vlastný, rovnomenný tím, Brawn GP.

Po roku 2017 zohral kľúčovú úlohu pri napredovaní športu a stál pri zavádzaní nových technických predpisov a iniciatív, akou je napríklad rozpočtový strop. Každý príbeh má však začiatok a musí mať aj koniec – iné to nie je ani v prípade 68-ročného Brita, ktorému sa rozhodlo vzdať hold niekoľko šéfov tímov.

„Myslím si, že Rossovi môžeme byť len vďační za všetko, čo urobil pre naše tímy a Formulu 1,“ nechal sa počuť Andreas Seidl, šéf tímu McLaren. „Nielen v týchto rokoch pracoval pre Formulu 1, ale povedal by som, že počas celej kariéry. Samozrejme, bolo dôležité, že skúsený chlapík ako Ross pomáhal pri všetkom, čo F1 zaviedla v posledných rokoch – či už pri predpisoch alebo pri Concorde Agreement. Tiež viedol Formulu 1, FIA a niekoľko tímov.“

„Domnievam sa, že vďaka všetkej jeho práci je Formula 1 postavená na stabilných základoch a čaká ju skvelá budúcnosť. Do ďalšej životnej kapitoly mu prajem len to najlepšie. Stále sa teším, že sa raz za čas uvidíme a dobre si pohovoríme, pretože jeho názory budú samozrejme vždy vítané a dôležité pre naše budúce rozhodnutia.“

Po Seidlovi poďakoval Brawnovi aj najvyššie postavený muž Haasu Günther Steiner. „Myslím si, že najväčší kompliment, ktorý môžeme Rossovi dať, je ten, že predtým, ako sa bude v živote venovať novým veciam, presadil nové predpisy, ktoré sú ako keby jeho dieťaťom a vďaka ktorým sme tam, kde sme.”

„Bol som pri tom, keď bolo potrebné uskutočniť tieto zmeny pre Formulu 1 a môžem povedať, že za to, že sa Formule 1 v súčasnosti darí, môže aj on. Bolo to tímové úsilie, ale on bol veľkou súčasťou toho tímu, takže mu chcem odkázať, že mu ďakujem a prajem mu smerom do budúcnosti všetko len to dobré.“

Posledným, kto venoval Brawnovi vrúcne slová, bol „boss“ Alpinu, Otmar Szafnauer. „Rossovi vďačíme za veľa a patrí mu veľké poďakovanie. Pri zavádzaní technických pravidiel mal veľký podiel. Myslím si, že F1 je teraz zábavná, čo sme aj chceli. Želám mu všetko najlepšie vo všetkom, čo bude robiť, či už to bude rybárčenie alebo čokoľvek iné, čo ho baví. Do odchodu do dôchodku všetci tvrdo pracujeme. Mali by sme mu zablahoželať k rozprávkovej kariére vo Formule 1 a k tomu, že dosiahol dôchodkový vek,“ doplnil žartovne 58-ročný držiteľ rumunského a amerického občianstva, ktorý si bude musieť na vytúžený dôchodok ešte pár rokov počkať.

„Tiež mu chcem poďakovať za to, že všetky skúsenosti, ktoré získal, keď bol majiteľ tímu – keď vynakladal veľké úsilie a podarilo sa mu vyhrať šampionát a zvíťaziť s Ferrari – následne využil počas toho, ako sa snažil Formule 1 pomôcť, aby v budúcnosti napredovala – za to mu patrí veľká vďaka,“ dodal Szafnauer.