logo F1online.sk

S desiatimi miliónmi toho dokážeme veľa, teší sa Vasseur

Valtteri Bottas
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 11. 2022

Výsledok, o akom sa im ani nesnívalo. Alfa Romeo začínala sezónu „hore“ a skončila ju „dole“, ale história sa bude pýtať len na to, ako to celé dopadlo a dopadlo to tak, že v Hinwile môžu v roku 2023 rátať s osemcifernou sumou od majiteľa vysielacích práv. Na ich míňanie sa šéf Frédéric Vasseur už teší.

A peniažky veru budú potrebné, veď predstavujú jeden z hlavných dôvodov, prečo Alfa Romeo v uplynulej sezóne tak prepadla. Tento tím bojoval v úvode sezóny o najlepšiu šestku, v jej závere bolo problémom dostať sa vôbec do Q2. Určite sa s tým však dalo rátať, keď uvážime, v čom spočívala hlavná zbraň monopostu C42.

Znižovať váhu sa konkurenčným tímom darilo relatívne rýchlo a ľahko, kým v Alfe Romeo nemali kam zhadzovať, pretože už v prvých pretekoch sezóny boli na hmotnostnom limite. A vývoj šasi a aerodynamiky zas brzdili nedostatočné vývojové zdroje a výrobné kapacity.

V Hinwile teraz dostanú vítanú finančnú injekciu, ktorá im to pomôže riešiť, keďže sezónu zakončili na skvelom šiestom mieste v Pohári konštruktérov. To sa od siedmeho líši hlavne asi desiatimi až dvanástimi miliónmi dolárov navyše (presnú sumu určia finančné výsledky), ktoré sa Alfe Romeo budú náramne hodiť.

„Je to ten najlepší spôsob, ako začať zimnú prestávku, pretože všetkým dodá motiváciu navyše, čo je dôležité,“ povedal o tohtoročnom výsledku svojho tímu jeho šéf Frédéric Vasseur.

„Tiež je dôležité o to zabojovať, ako teraz s Aston Martinom, a svoj cieľ splniť. A určite je to takisto veľmi užitočné z finančného hľadiska. Keďže sme boli pod rozpočtovým stropom, každé postrčenie vpred prinesie veľký rozdiel. Uvidíme o rok, ale určite to pomôže. Viem, že podľa niektorých tímov sú dva milióny nič, ale my toho s desiatimi miliónmi dokážeme veľa,“ prehlásil Vasseur.

Jeho tím sa na posledných pretekoch sezóny vyznamenal zaujímavým strategickým rozhodnutím, keď sa pred štartom z pätnásteho a osemnásteho miesta stratégovia rozhodli, že snažiť sa o body je vopred prehratý boj. Nastavili preto stratégiu tak, aby mohli čo najviac zdržiavať pilotov Aston Martinu.

Nedá sa povedať, že by to bol hlavný dôvod, prečo napokon zelené monoposty nezískali o ten potrebný bod viac (tým bola katastrofická stratégia stajne zo Silverstone), ale určitý efekt to nakoniec prinieslo, keďže desiaty Sebastian Vettel prišiel do cieľa iba šesť desatín za deviatym Danielom Ricciardom.

„Ak by sme mali lepšiu kvalifikáciu, myslím si, že by sme sami bojovali o body,“ hovorí Vasseur. „Avšak s takou kvalifikáciou, akú sme mali, nebolo iného východiska, než sa pokúsiť trochu získať kontrolu nad situáciou prostredníctvom stratégie. Nakoniec sa to aj podarilo.“

„Obaja jazdci hrali za tím a odviedli vynikajúcu prácu pri manažovaní situácie okolo Vettela a Strolla. Keď sa pozrieme na záverečnú bitku Vettela s Ricciardom, tak im môžeme poďakovať.“

„Bolo to však neuveriteľne tesné! Sedel som na boxovom múre pomerne uvoľnený, no potom mal Lewis ten problém a obaja si polepšili o jednu priečku. Vtedy to začalo byť trochu zložitejšie a v posledných pár kolách sa zo mňa stal najväčší Danielov fanúšik. Na konci dňa je to však pre nás veľký úspech a zároveň najlepšia forma prípravy na budúci rok,“ dodal Vasseur.

Súvisiace články