logo F1online.sk

Seidl: Neviníme Ricciarda, je to aj naša zodpovednosť

Andreas Seidl
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl23. 11. 2022

McLaren zažil v práve skončenej sezóne ústup z pozícií. Kým v roku 2020 bol v Pohári konštruktérov tretí a v roku 2021 štvrtý, na začiatku novej éry padol na piate miesto. V jeho bitke s Alpine zväčša bodovo zaberal len jeden pilot.

V McLarene si jazdci nerobili na trati naprieky ako miestami ich konkurenti v Alpine, problém bol inde. Kým Lando Norris získal 122 bodov, Daniel Ricciardo ich doniesol tímu len 37.

Na druhej strane, McLaren bol počas veľkej väčšiny víkendov objektívne pomalší než Alpine, pričom v hre ho držala najmä oveľa lepšia spoľahlivosť než v prípade francúzskej značky. Na konci to však nestačilo, papájoví skončili na piatom mieste so 14-bodovým mankom.

V tíme nehľadajú dôvod len v slabších výkonoch Daniela Ricciarda. „Som veľmi ďaleko od toho, aby som za nezískanie štvrtého miesta vinil situáciu s Danielom,“ povedal šéf tímu Andreas Seidl, ktorý vzal svoj podiel zodpovednosti.

„Uvedomujem si svoju a tímovú zodpovednosť za to, že nám to s Danielom nefungovalo tak, ako sme si všetci priali. A to aj napriek veľkému nasadeniu z našej i jeho strany. Toto patrí k tomu, keď nezískate body, ktoré by ste ako tím chceli, resp. mali získať. Je to súčasť športu a niečo, čo musíme pre budúci rok zlepšiť,“ pokračoval šéf britskej stajne.

McLaren sa od sezóny 2019 každoročne zlepšoval. V minulom roku síce klesol o jedno miesto v Pohári konštruktérov, no narástol v priemernom počte získaných bodov – v sezóne 2020 to bolo priemerne 11,88 bodu na jedny preteky, v roku 2021 už 12,5 bodu.

V prvom ročníku novej éry prišiel ústup z pozícií na piatu priečku Pohára konštruktérov i čo do počtu nazbieraných bodov – priemerne to bolo 7,22 na jedno podujatie.

„Piate miesto je férovým odzrkadlením toho, kde sme sa nachádzali. Tento rok bol pocitovo krokom dozadu oproti tým predošlým. Alpine odviedol lepšiu prácu než my,“ uznal Seidl, ktorý však našiel aj pozitívne stránky na sezóne McLarenu.

 „V prvom rade, boli sme jediní, kto mimo troch top tímov vystúpil na pódium. Lando skončil siedmy v Pohári jazdcov, čiže bol povedzme tým najlepším mimo top stajní. Aj to dokazuje, že Lando odjazdil ďalšiu skvelú sezónu, aj keď nedosiahol také výsledky, pretože na to nemal auto,“ vyhlásil Andreas Seid, podľa ktorého britský tím napredoval aj v inej oblasti ako priamo na trati.

„Vidíme, že ideme správnym smerom. Je tam veľa oblastí, čo sa týka tímu v továrni i na trati, v ktorých sme urobili kroky dopredu,“ doplnil šéf McLarenu.

Na záver ešte jedna zaujímavosť – aj napriek tlaku rozpočtového stropu si Andreas Seidl pochvaľoval, že do Wokingu prišli noví inžinieri, ktorí pomohli aj pri riešení problémov s brzdami a pri prekonávaní ďalších ťažkostí po nevydarenom vstupe do sezóny.