logo F1online.sk

Druhý tréning v Mexiku ovládol Russell, Leclerc havaroval

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala28. 10. 2022

Rovnako ako v druhom austinskom tréningu, aj v druhom mexickom zajazdil najrýchlejší čas pilot na tohtoročnej sade pneumatík. V USA ním bol Charles Leclerc, v hlavnom meste krajiny tequily zas George Russell. Väčšina ostatných jazdcov totiž musela zbierať dáta výlučne na budúcoročných gumách Pirelli.

Predĺžené 90-minútové jazdy tak ovládol George Russell s časom 1:19,970, ktorý mohol na tohtoročných gumách jazdiť v prvej polovici tréningu. Rovnakú možnosť mali aj Júki Cunoda a Esteban Ocon, ktorí obsadili druhé a tretie miesto, a taktiež Kevin Magnussen a Alex Albon.

Najrýchlejším mužom na vývojových pneumatikách bol Lewis Hamilton so stratou 1,5 sekundy na tímového kolegu. Až po ňom nasleduje dvojica Red Bullov v poradí Sergio Pérez, Max Verstappen.

Na druhý tréning bude chcieť čím skôr zabudnúť Charles Leclerc, ktorý po 30 minútach stratil kontrolu nad svojím monopostom a zadnou časťou vrazil do bariéry. Auto bolo totálne zničené. Keďže maršali museli opravovať bariéry, červená vlajka viala približne dvadsať minút. Ferrari bude skúmať, či Monačanovi nebude musieť meniť prevodovku. Trest mu však bezprostredne nehrozí, keďže si môže vybrať iný kus zo svojej alokácie.

Prvú desiatku uzatvárajú Carlos Sainz, Valtteri Bottas a Pierre Gasly.

Kevin Magnussen dnes nasadil nový spaľovací motor, čo znamená, že v nedeľu príde o päť miest.

V druhom tréningu sme videli ešte jednu červenú vlajku, keď tesne pred koncom odstavil monopost Kuan-jü Čou. Čínskemu pretekárovi to prikázal tím po náhlej poruche pohonnej jednotky.

Druhý tréning nebol pre oko diváka veľmi zaujímavý, ale Pirelli nazbieralo množstvo cenných dát, ktoré chce využiť pri vývoji budúcoročných pneumatík a prijatí správnych rozhodnutí o nastaveniach zahrievacích dečiek. Taliansky dodávateľ totiž uvažuje, že by predsa len neznížil ich maximálnu teplotu z dnešných 70 na 50 °C, ale radšej podporil šou. K dispozícii má dáta aj k 50 °C, ktoré testoval v USA, aj k vyššej teplote, čo skúšal v Mexiku. Teraz ich už len treba podrobne rozanalyzovať.

Image