logo F1online.sk

Vettel: Bude sklamaním, ak Verstappen nevyhrá šestnásť veľkých cien

Max Verstappen a Sebastian Vettel
© Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár5. 11. 2022

Donedávna sa o prvú priečku v počte triumfov za sezónu delili Michael Schumacher a Sebastian Vettel. Nemeckí pretekári zaznamenali vo svojich najlepších ročníkoch zhodne po trinásť víťazstiev, legendárny „Schumi“ však na dosiahnutie tohto rekordu potreboval o jedny preteky menej než jeho mladší krajan. Po minulom víkende máme v tejto štatistike nového rekordéra, ktorého Sebastian Vettel povzbudzuje, aby to dotiahol ešte ďalej.

Spomínaným rekordérom nie je nik iný, ako novopečený majster sveta Max Verstappen, ktorý si na Veľkej cene Mexika pripísal už svoj štrnásty triumf v tomto roku. Je však dôležité poznamenať, že dnes je súčasťou kalendáru výrazne viac pretekov, ako tomu bolo v minulosti.

Mladý Holanďan síce vedie v počte víťazstiev, ale v percentuálnej úspešnosti je lídrom stále Schumacher. Aby viedol aj v tomto ukazovateli, musí zvíťaziť tak v Brazílii ako aj Abú Zabí. Štvornásobný majster sveta Vettel Verstappena vyzýva, aby v zostávajúcich pretekoch nezaspal na vavrínoch a zvíťazil v nich. Akýkoľvek iný výsledok by bol podľa neho sklamaním. 

„Odviedol dobrú prácu,“ uviedol Sebastian Vettel na margo už dvojnásobného majstra sveta z Holandska. „Myslím si, že má za sebou skvelú sezónu, dúfam, že v tom bude pokračovať a do konca roka získa šestnásť víťazstiev, pretože čokoľvek iné bude sklamaním.“

„Pre Red Bull je to skvelé. Stále tam poznám niektorých ľudí, takže teším sa spolu s nimi. Od minulého roka napredujú a tohtoročné auto je neuveriteľné. Vyhrávali preteky, aj keď mali [spočiatku] ťažší monopost než ktokoľvek iný. Myslím si, že teraz sú o dosť ľahší. Majú skvelé auto, ale aj Max odvádza úžasnú robotu,“ poznamenal víťaz 53 veľkých cien.

Vettel okrem uznanlivých slov na adresu Verstappena či Red Bullu tiež zhodnotil počínanie si Aston Martinu na Veľkej cene Mexika. On, ako aj jeho tímový kolega, sa umiestnili až na nebodovanej 14. a 15. priečke. Tím Lawrenca Strolla tak nenadviazal na výkony z predošlých veľkých cien, no napriek tomu má stále na dostrel šieste miesto v Pohári konštruktérov, keď za Alfou Romeo zaostáva len o štyri body.

Nemec, ktorý sa po sezóne rozlúči s kráľovnou motoršportu, priznal, že v stajni ešte stále nevedia, prečo čelili v Mexiku výkonnostným problémom.

„Vedel som, že na mäkkých pneumatikách [na ktorých Vettel zotrval až 39 kôl, pozn. red.] bude možné ísť dlhý stint. Myslím si, že čo sa týka práce s pneumatikami, po toľkých rokoch už viem, čo mám robiť – no nepomohlo nám to. Myslel som si, že nám to pomôže. Jednoducho sa nám nepodarilo rozbehnúť auto, boli sme pomalí. Počas tejto sezóny to nebolo nič nevídané, ale v porovnaní s minulým týždňom [pretekmi v Austine] je to niečo, čomu ešte nerozumieme,“ dodal Vettel na záver.