logo F1online.sk

Bottas konečne prelomil bodové suchoty: Keby sme tak obuli softy…

Valtteri Bottas
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 11. 2022

Aj keď sa tím Alfa Romeo už dlhé mesiace drží na šiestom mieste Pohára konštruktérov, málokto verí tomu, že sa to stajni z Hinwilu podarí udržať až do konca. Aston Martin sa totiž v záverečnej tretine sezóny vytasil so skvelou formou a výkonnosť Alfy Romeo naopak upadá. V Mexiku sa však Valtterimu Bottasovi podarilo minimalisticky navýšiť rozostup na Aston Martin.

Tri podujatia pred koncom strácala stajňa zo Silverstone už iba tri body. Kým Sebastianovi Vettelovi a Lancovi Strollovi sa za desať podujatí podarilo nazbierať 31 bodov, Valtterimu Bottasovi a Kuan-jü Čouovi len jeden jediný. Aj preto to s nádejami Alfy Romeo nevyzeralo ružovo.

V Mexiku sa však Valtteri Bottas predstavil vo fantastickej forme. V kvalifikácii skončil na skvelom šiestom mieste, no monopost C42 nedokázal toto tempo napodobniť v pretekoch a fínsky pilot skončil „až“ desiaty. Stále však platí, že je to preňho prvé bodované umiestnenie od Veľkej ceny Kanady a jeho zásluhou sa náskok na Aston Martin zvýšil z troch na štyri body.

„Boli to náročné preteky, zvlášť druhý stint na tvrdých pneumatikách,“ povedal po nedeli Bottas. „Skrátka som nedokázal prinútiť pneumatiky pracovať, zvlášť tie predné. Po celú tú dobu boli mimo pracovného okna.“

„Myslím si, že keby som si tie preteky mohol zopakovať, určite by som pre druhý stint zvolil mäkké gumy. Boli tam autá, ktoré na softoch priam lietali,“ dodal Bottas.

Tímom síce nepomohlo, že v druhom tréningu nemohli absolvovať tradičné pretekové simulácie, ale aj tak je zaujímavé, koľko z nich sa napokon zmýlilo. Sám Valtteri povedal, že si hardy skúsil v prvom tréningu a boli „slušné tak napoly“. Nakoniec z toho bol jeden bod, ktorý sa v boji s Aston Martinom zíde, ale Alfa Romeo v sobotu ukázala, že potenciál bol o niečo väčší.

„S inými pneumatikami to mohlo dopadnúť lepšie,“ povedal Bottas. „Je z toho aspoň jeden bod. Myslím, že je to už desať pretekov, čo som naposledy bodoval. Je to teda aspoň niečo a získali sme tiež viac bodov než Aston Martin.“

Súvisiace články