logo F1online.sk

Di Resta: Bojím sa o Ferrari, od júla nebojovali o víťazstvo

Max Verstappen a Charles Leclerc, Red Bull zozadu, Ferrari zozadu
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár5. 11. 2022

Okruh bratov Rodríguezovcov Scuderii absolútne nesadol. Taliani sa v Mexiku umiestnili až na šiestom a siedmom mieste, pričom výrazne nezaostávali len za favorizovaným Red Bullom, ale aj donedávna pomalším Mercedesom.

Scuderii síce v Pohári konštruktérov aj naďalej patrí druhá priečka, keď disponuje až 40-bodovým náskokom pred nemeckým gigantom, no v stajni rozhodne nemôžu byť spokojní s tým, ako sa pre nich vyvíja druhá polovica sezóny. O víťazstvo nebojovali od júla a zatiaľ čo po výkonnostnej stránke stagnujú, resp. sa prepadávajú, forma tímu z Brackley naberá na obrátkach.

Výkonnostný prepad celku z Maranella sa nezaobišiel bez reakcie bývalého jazdca Force Indie, Paula di Restu. Brit sa nechal počuť, že má značné obavy o tím, ktorý sa v úvodnej fáze ročníka javil byť ako najrýchlejším na štartovom rošte.

„Bojím sa o Ferrari, pretože od júla skutočne nemalo šancu vyhrať preteky. Je mimo boja o víťazstvá a Mercedes sa naň dotiahol,“ poznamenal účastník 59 veľkých cien, Paul di Resta, pre Sky Sports.

„Mercedes bol v nedeľu od nich rýchlejší. Myslím si, že v sobotu to ešte [v kvalifikáciách] môžu vytiahnuť, ale obávam sa, ako bude Ferrari naďalej napredovať vo vývoji, za predpokladu, že ho neukončili už dávno, keď si uvedomili, že víťazstvo s šampionáte je mimo ich dosahu,“ povedal 36-ročný Brit.

Di Resta tiež uviedol, že Ferrari vyzeralo na začiatku sezóny vynikajúco. S pribúdajúcimi veľkými cenami ale prevzal opraty nad šampionátom Red Bull. Dnes je realita taká, že Leclerc stratil v Mexiku v cieli na Verstappena približne minútu, pričom podľa Monačanových slov šla Scuderia do pretekov naplno. Jeho tímový kolega Carlos Sainz to ale tragicky nevníma. Tím z Maranella vraj dobre vedel, že mu trať s vysokou nadmorskou výškou vyhovovať nebude, a že bude výkonnostne zaostávať.

Podľa di Restu by sa však Ferrari nemalo vyhovárať na nadmorskú výšku, najmä nie po motorovej stránke. „Nie, to si nemyslím. Z pohľadu výkonnosti auta možno, ale nechápem, prečo to nerobilo také problémy ostatným. A motor? Alfa Romeo tu bola silnejšia a Bottas mal dobré tempo, najlepšie za dlhú dobu.“