logo F1online.sk

Williams rozhodne o druhom jazdcovi po sezóne, v hre sú Schumacher aj Sargeant

Mick Schumacher
© LAT Images/Haas Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 10. 2022

Pred Veľkou cenou Singapuru tím Williams oficiálne oznámil, že v roku 2023 nebude pokračovať s Nicholasom Latifim. Neoznámil však meno jeho nástupcu. Na to si ešte budeme musieť pár mesiacov počkať. Podľa bossa stajne Josta Capita sa totiž môže rozhodnúť až po sezóne.

Alex Albon bude s tímom pokračovať na základe viacročnej zmluvy, ale meno jeho tímového kolegu zatiaľ nie je známe a tak skoro ani nebude. Stajňa z Grove si dáva čas na rozmyslenie. Keďže tu hovoríme o poslednom tíme v F1, je logické, keď rozhodne o jazdeckom zložení ako posledný a vyberie si zo „zostávajúcich možností“.

Aktuálne je najväčším favoritom na zisk miesta v tíme americký mladík a junior stajne z Grove Logan Sargeant. Nasadenie Nycka de Vriesa sa aktuálne nezdá úplne pravdepodobné, keďže holandský pretekár je spájaný s AlphaTauri. Šancu by naopak mohol dostať Mick Schumacher, ktorého budúcnosť ešte stále nie je známa.

Na otázku, či uvažuje o nemeckom mladíkovi ako nástupcovi Nicholasa Latifiho, odpovedal šéf Williamsu Jost Capito bez zaváhania. „Áno, samozrejme.“

„Mick je jednou z možností. Zaslúži si zostať vo Formule 1. Uvidíme, či sa to nakoniec stane, ale určite je pre nás jednou z alternatív. Môže sa skutočne posunúť dopredu a stať sa veľmi dobrým pilotom F1. Pozrite sa na Georgea Russella vo Williamse, ako nováčik robil chyby, ale napriek tomu sa vyvíjal.“

„Formula 1 je príliš komplexná a krok z Formuly 2 je veľmi veľký, pretože autá sú veľmi zložité a technicky náročné,“ dodal Capito.

Čo to teda znamená pre Logana Sargeanta? Len málokto pred rokom o tomto čase očakával, že by sa americký mladík mohol zaradiť medzi hlavných kandidátov na posun do F1. Zažíva však výbornú nováčikovskú sezónu v F2. Ešte však nemá úplne isté, že získa superlicenciu. Mohol by teda naraziť na podobný problém ako jeho krajan Colton Herta.

Podľa našich prepočtov má Logan aktuálne na konte 27 bodov, čo znamená, že musí skončiť v celkovom hodnotení F2 prinajhoršom na piatom mieste. Pred posledným podujatím sezóny v Abú Zabí je priebežne tretí, avšak tretie a desiate miesto momentálne delí iba 25 bodov, takže Sargeant nemá pred posledným podnikom nič isté.

„U nás je to o niečo otvorenejšie a áno, aj Logan Sargeant je na našom zozname. S najväčšou pravdepodobnosťou sa však rozhodne až po sezóne. Povedal by som, že tak týždeň alebo dva po Abú Zabí,“ povedal Capito.

Súvisiace články