logo F1online.sk

Capito: Sargeant sa má čo učiť, no má pred sebou skvelú budúcnosť

Logan Sargeant
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Tomáš Masár
Tomáš Masár26. 11. 2022

Logan Sargeant, tretí muž celkového poradia tohtoročného šampionátu Formuly 2, nahradí od budúcej sezóny vo Williamse Nicholasa Latifiho. Dvadsaťjedenročný pretekár sa predstaví po boku Alexandra Albona, od ktorého bude čerpať cenné skúsenosti. Podľa šéfa tímu z Grove Josta Capita potrebuje mladý Američan čas na adaptáciu, ktorý keď dostane, všetkým ukáže, že je nesmierne rýchlym a perspektívnym pilotom.

Sargeant sa stane prvým Američanom od čias Scotta Speeda, ktorý sa v najvyššej motoristickej súťaži predstaví na „plný úväzok“ a strávi v nej podľa všetkého aspoň jednu celú sezónu.

Donedávna pritom ešte nebolo isté, či mladík bude môcť v F1 vôbec štartovať. Záujem z Williamsu síce existoval, no Sargeant potreboval nahromadiť dostatok bodov potrebných na zisk superlicencie, ktorá je podmienkou pre vstup do kráľovnej motoršportu. Nakoniec sa mu to však podarilo.

„Videli sme jeho progres a v polovici sezóny sme dospeli k záveru, že ak získa body potrebné na zisk superlicencie, bude pre neho dobré, ak sa do F1 dostane čo najrýchlejšie,“ uviedol Jost Capito.

„Logan prinesie do tímu mladú krv. Samozrejme, nie je skúsený a som si istý, že sa má ešte čo učiť. Nesmieme mať od neho v budúcom roku veľké očakávania, pretože F1 je v porovnaní so všetkými ostatnými sériami komplikovanejšia. Musíme mu dať šancu rozvíjať sa a robiť chyby. Napriek tomu som presvedčený, že bude veľmi rýchly.“

„V sezóne 2022 urobil veľký pokrok. Skvelú prácu odviedol aj tím našej akadémie. Sargeant nerozvíjal len svoje pretekárske schopnosti, ale aj tréningové či mediálne zručnosti. Celkovo je teraz kompletným jazdcom, ktorý je pripravený vstúpiť do F1, urobiť tak ďalší krok a zlepšiť sa. Som si istý, že ho čaká skvelá budúcnosť,“ poznamenal 64-ročný Nemec.

Capito nevie, ako na tom bude Sargeant z pohľadu pretekového tempa, no verí, že svojho tímového kolegu dokáže potrápiť aspoň v kvalifikáciách.

„Som si istý, že Logan sa toho musí veľa naučiť a Alex mu s tým pomôže. Dúfam, že počas sezóny budú obaja veľmi konkurencieschopní a že Logan dokáže potrápiť Alexa aspoň v kvalifikáciách. Rýchlosť v pretekovom tempe bude nadobúdať pomalšie, no bolo by skvelé, ak by obaja jazdci boli na tom na konci sezóny výkonnostne podobne,“ uzavrel Capito.