logo F1online.sk

Národnosť s tým nemá nič spoločné, hovorí Capito o angažovaní Sargeanta

Logan Sargeant
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 10. 2022

Americký pretekár Logan Sargeant je už jednou nohou vo Formule 1. Miestenku vo Williamse však ešte musí potvrdiť na záverečnom podujatí sezóny Formuly 2 v Abú Zabí ziskom superlicencie, ktorá mu umožní naskočiť v sezóne 2023 do monopostu FW45. Ako sa však mohlo stať, že majetného Nicholasa Latifiho nahradí menej známy nováčik? Podľa šéfa stajne Josta Capita s tým nemá jeho americký pas nič spoločné.

Po prvom roku v F2 sa floridský rodák posunie priamo do F1. Žiadny ďalší rok v F2, žiadny rok v pozícii rezervistu či testovača, Capito ho skrátka chce bez okolkov dostať do auta čo najskôr. „Ja som zástancom toho, aby sa jazdci do Formuly 1 posúvali čo najrýchlejšie,“ prehlásil odvážne nemecký šéf britského tímu.

Ako fanúšikovia môžeme tomuto prístupu len tlieskať, ale aj tak to mnohých prekvapilo a objavilo sa tiež viacero teórií. Okrem Loganovho nesporného potenciálu a schopnosti vysporiadať sa s náročnými skúškami, ktorým vo svojej mladej kariére čelil, je tu aj národnostný prvok. Už vieme, aký záujem sponzorov pritiahol stajni Alfa Romeo prvý Číňan vo Formule 1, a to Veľká cena Číny v kalendári chýbala kvôli globálnej pandémii.

V budúcom roku uvidíme hneď tri podujatia na americkej pôde a Williams môže zo záujmu o prvého Američana v F1 od roku 2015 vyťažiť nemalú sumičku. Nehovoriac o tom, že Liberty Media má taktiež nemalý záujem na tom, aby sa niečo také uskutočnilo. Len si spomeňme, ako sa povrávalo, že držiteľ vysielacích práv prispieval nemalou sumičkou na plat Fernanda Alonsa tímu Alpine, príp. ako Bernie Ecclestone priplácal sumou desať miliónov libier Lewisovi Hamiltonovi pri jeho začiatkoch v Mercedese. Podobný „výmenný obchod“ sa mohol uskutočniť aj teraz a určite nie je vylúčené, že Williams by za angažovanie Sargeanta mohol dostať od Liberty Media určitý obnos.

„Pre Formulu 1 je dobré, že bude mať na rošte amerického pretekára, ale my sme si Logana do akadémie nevybrali kvôli jeho pasu. Vybrali sme si ho kvôli úspechom a pretekárskej minulosti,“ prehlásil šéf Williamsu Jost Capito.

„Keď sa rozhodneme siahnuť po nejakých deckách a umiestniť ich do našej akadémie, robíme to s cieľom dostať ich do monopostu F1. Keď máte mladého pretekára pripraveného naskočiť do Formuly 1 a zároveň voľnú sedačku, potom ju musíte dať jemu. V opačnom prípade robíte niečo nesprávne,“ vysvetľuje Capito.

„Preto sme dospeli k tomuto rozhodnutiu a považujeme ho za správne. A že je Logan Američan? Podľa mňa je to pekné, ale nebol to žiadny spúšťač,“ dodal.

Nepopiera však, že marketingové benefity toto rozhodnutie jeho tímu istotne prinesie. Zároveň priznáva, že načasovanie (počas Loganovho domáceho podujatia) taktiež nebolo náhodné. „Tak zas nie sme hlúpi, alebo áno? Museli sme to zverejniť v správnom čase,“ povedal Capito.

Americký pretekár na seba v tomto roku niekoľkokrát upozornil skvelými výkonmi. Nevyhla sa mu ani smola (zvlášť v poslednom období), no po ťažkých rokoch 2020 a 2021 nadobudol vďaka Williamsu potrebnú istotu. Na domácom podujatí oboch svojich tímov podal dominantný výkon a rozhodujúcim spôsobom na seba upozornil.

„Myslím, že pre nás začal byť vážnym kandidátom od pretekov v Silverstone. Povedali sme si, že Logan je pripravený. Samozrejme, bolo to ešte počas príliš skorej fázy sezóny, takže nebolo možné sa zaviazať,“ hovorí Capito.

„Museli sme preto hovoriť aj s ďalšími jazdcami a nechať si otvorené možnosti. Pomohlo nám to pri prijatí konečného rozhodnutia a taktiež nám to kryje chrbát v prípade, že Logan z nejakého dôvodu nezíska potrebné body. Veríme však, že sa mu to podarí,“ dodal Capito.